Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok SAD traže istragu

Rusija spremna podržati novu mirovnu inicijativu u Siriji, ali pod jednim uvjetom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija u petak zaprijetila da će upotrijebiti svoje pravo veta za blokiranje nacrta rezolucije u UN-u koju je pripremila Francuska, koji predviđa prekid vatre u Alepu i zabranu nadlijetanja za sve vojne zrakoplove.

"Ne vidim kako bi mogli dopustiti tu rezoluciju", rekao je novinarima Vitalij Čurkin, veleposlanik Rusije pri UN-u, upitan o eventualnom korištenju ruskog prava veta.

Pročitajte i ovo Visoki američki dužnosnici izjavili da se SAD spremao za mogućnost ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu Otkrili dužnosnici SAD se spremao za ruski nuklearni napad na Ukrajinu, otkrili i kada: "Bilo je jasnih naznaka..." Nikolaj Patrušev Povezivanje Putinov čovjek obećao rusku pomoć Latinskoj Americi da se suprotstavi SAD-u

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti o stanju u Siriji, Čurkin je ocijenio da je francuski prijedlog izrađen na brzinu i dodao da "misli da nije osmišljen za napredovanja, već za pokretanje ruskog veta", tijekom glasanja u subotu.

Članice Vijeća pregovaraju tjedan dana o planu rezolucije okončanja intenzivnog bombardiranja opkoljenog Alepa, kako bi se omogućilo upućivanje humanitarne pomoći i zaustavljanje svih vojnih nadlijetanja grada.

Francuski veleposlanik Francois Delattre je rekao da među 15 članica Vijeća postoji jaka podrška rezoluciji i da nema vremena za gubljenje u vezi katastrofe koja se odvija u Alepu.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault je nakon razgovora s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem u Washingtonu naglasio da će glasanje u subotu biti "trenutak istine" za sve članice Vijeća sigurnosti.

Bivša gospodarska prijestolnica Sirije, Alep je od 2012. podijeljen između prorežimskih snaga na zapadu i pobunjenika na istoku grada. Grad je postao ključna bojišnica sukoba koji razara Siriju u kojem je od 2011. poginulo više od 300.000 osoba.

Režim Bashara al-Assada i njegov ruski saveznik dva tjedna vode veliku ofenzivu na pobunjeničke četvrti Alepa.

SAD zahtijeva istragu za 'ratne zločine' u sirijskom gradu Alepu

Američki državni tajnik John Kerry zatražio je u petak istragu za "ratne zločine" koje su počinili sirijski režim i njegova saveznica Rusija nakon novog napada na bolnicu u gradu Alepu.

"Prošlu noć režim je ponovno napao bolnicu i ubijeno je 20 osoba, a 100 ranjeno. Rusija i režim duguju svijetu više od objašnjenja o razlozima stalnih napada na bolnice, medicinsku infrastrukturu, napada na djecu i žene", rekao je Kerry.

Pred novinarima je zatražio da nadležna tijela provedu "primjerenu istragu ratnih zločina".

"Oni koji počine takve (zločine) moraju za to odgovarati. To nije samo nesreća. To je ciljana strategija teroriziranja civila i svih onih koji se nađu na putu ostvarenja njihovih vojnih ciljeva", rekao je američki šef diplomacije.

Time je Kerry zaoštrio ton nakon što je Washington nedavno službeno prekinuo dijalog s Moskvom o uspostavi primirja u Siriji.

Kerry je konferenciju za novinare održao s francuskim kolegom Jean-Marcom Ayraultom koji je doputovao u Washington nakon posjeta Moskvi, a obim je prijestolnicama predstavio nacrt rezolucije o Siriji namijenjen Vijeće sigurnosti UN-a.

Taj tekst, o kojemu bi zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a mogle glasati već u subotu, predviđa prekid vatre u Alepu kako bi se omogućio dostup humanitarne pomoći opkoljenom stanovništvu.

Ayrault je rekao da je glasovanje VS-a "trenutak istine". "Sutra će biti trenutak istine za sve članice Vijeća sigurnosti", rekao je. "Pitanje će biti samo želite li primirje u Alepu ili ne. A pitanje će prije svih biti upućeno našem ruskom partneru", rekao je Ayrault.

Kako se čini, Rusiji je francuski prijedlog o primirju u Alepu neprihvatljiv jer sadrži brojne neprihvatljive točke i politizira pitanje humanitarne pomoći, javile su ruske agencije.

Rusija spremna poduprijeti prijedlog de Misture

Rusija je spremna poduprijeti inicijativu posebnog izaslanika UN-a za Siriju Staffana de Misture o primirju u Alepu ako džihadisti bivše Fronte al-Nusre napuste grad.

"Ako Fateh al-Šam (bivša Fronta al-Nusra) sa svojim oružjem krene u smjeru Idliba gdje su smještene njezine glavne snage, bit ćemo spremni poduprijeti taj pristup i spremni pozvati sirijsku vladu da ga prihvati", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na ruskoj javnoj televiziji.

De Mistura je predložio borcima Fronte Fateh al-Šam da napuste istočni Alep a sirijskom i ruskom režimu da prekinu s bombardiranjima tog grada koji UN opisuje kao "pakao na zemlji". De Mistura je rekao da će, ako je potrebno, fizički otići u istočni Alep i pri odlasku iz grada prepratiti oko tisuću militanata Fateha al-Šama.

Režim u Damasku uz pomoć ruskih zračnih snaga pokrenuo je prije dva tjedna ofenzivu velikih razmjera kako bi ponovno uspostavio kontrolu nad pobunjeničkim četvrtima u Alepu, gradu koji je od 2012. podijeljen na dio pod kontrolom režima na zapadu i pobunjeničkog dijela na istoku.

Lavrov je u petak telefonski razgovarao s njemačkim kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom i obojica su se složila da bi trebalo razmotriti prijedlog de Misture.

De Mistura je rekao da će povijest suditi Siriji i Rusiji ako budu koristile nazočnost oko 900 bivših boraca Fronte Nusra kao "laki alibi" za uništavanje područja pod kontrolom pobunjenika.

"Rok je maksimum dva mjeseca, dva i pol, istočni Alep ovim ritmom mogao bi biti u potpunosti uništen. Govorimo o starom gradu posebice", rekao je de Mistura na novinskoj konferenciji u Ženevi u četvrtak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene