Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija skida oznaku tajnosti s vojnih arhiva 2. svjetskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blizu šezdeset šest godina nakon invazije nacističke Njemačke na SSSR 22. lipnja 1941., Rusija je skinula oznaku tajnosti s arhiva Crvene armije i mornarice, objavili su ruski dužnosnici.

Oni su naveli da će ti dokumenti omogućiti utvrđivanje istine o tom iznimno smrtonosnom sukobu i da će pridonijeti preciznijoj procjeni broja žrtava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Estonija ponovno otvorila veleposlanstvo u Moskvi Slika nije dostupna Haag će skinuti oznaku tajnosti s dokumenata sa suđenja Miloševiću?

"Ukupno 4 milijuna dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti, stižu iz središnje pismohrane ministarstva obrane, mornarice, službi sigurnosti i medicinskog muzeja ministarstva obrane", rekao je brigadir Sergej Ilenkov.

Oznaku tajnosti i dalje će nositi dokumenti koji se odnose na sudove i kodirane brzojave, precizirao je brigadir, prenosi agencija Interfax.

Ilienko je izrazio nadu da će te pismohrane utvrditi neistinitost
najluđih teorija, posebice one po kojoj je Sovjetski Savez napao nacističku Njemačku, te da će se također obznaniti točan broj stradalih sovjetskih vojnika tijekom sukoba.

"Do sada je utvrđeno da je 26,6 milijuna ljudi ubijeno u Sovjetskom savezu, od koji 8,6 milijuna vojnika", dodao je Ilienko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene