Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Telefonsko obećanje

Rusija šalje Kirgistanu humanitarnu pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putin je u telefonskom razgovoru s privremenom kirgistanskom premijerkom Otunbajevom obećao poslati humanitarnu pomoć, ali je i zamolio sukobljene strane na suzdržavanje od nasilja.

Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je telefonski razgovarao s kirgistanskom premijerkom Rozom Otunbajevom koju je imenovala oporba, izjavio je Putinov glasnogovornik, a prenose ruski mediji. Otunbajeva je rekla Putinu da je Kirgistanu potrebna gospodarska pomoć, a ruski premijer je odgovorio da je Rusija spremna poslati joj humanitarnu pomoć, rekao je glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivša veleposlanica Kirgistan: Rosa Otunbajeva položila predsjedničku prisegu Slika nije dostupna Deset puta više od objavljenih podataka Kirgistan: U međuetničkim sukobima ubijeno 2.000 ljudi

Peskov je izjavio da je važno napomenuti da je Putin razgovarao s njom kao s čelnicom vlade nacionalnog povjerenja. 'Putin je zamolio da se sve strane suzdrže od nasilja kao i da se poduzmu potrebne mjere za jamčenje sigurnosti diplomatskim predstavništvima u Kirgistanu', kazao je Peskov. 'Putin je istaknuo da je Rusija, s obzirom na poseban karakter odnosa između dviju zemlja, uvijek pružala i da će nastaviti pružati humanitarnu pomoć narodu Kirgistana'.

Po posljednjim službenim podacima, najmanje 74 osobe su poginule u dvodnevnim krvavim sukobima prosvjednika s vlastima. Uzbekistan je u četvrtak zatvorio granicu prema susjednom Kirgistanu, a isto je učinio i Kazahstan u srijedu navečer. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u četvrtak u Beču da će poslati posebnog izaslanika u Kirgistan. 'Hitno ću poslati Jana Kubisa kao posebnog izalsanika', rekao je Ban dodajući da će Kubis doputovati u Kirgistan u petak. Otunbajeva je u međuvremenu najavila da će se predsjednički izbori u zemlji održati u roku od šest mjeseci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene