Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamen spoticanja

Rusija SAD-u: Odustanite od proturaketnog štita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sastanka ruskog i američkog predsjednika u Pragu radi potpisivanja povijesnog sporazuma o nuklearnom razoružanju, Rusija je ponovno pozvala Sjedinjene Države da odustanu od kontroverznog proturaketnog štita u Europi, prenose ruske agencije.

Proturaketni sustav, koji bi po tvrdnjama SAD-a trebao štititi Europu od nuklearnih napada s Bliskog istoka a ne Rusije, velik je kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja zadnjih godina. 'Taj jednostrani plan ne pridonosi dijalogu', rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Lavrov je upozorio da Rusija zadržava pravo istupanja iz novog sporazuma o nuklearnom razoružanju ako joj američki proturaketni štit ugrozi nuklearni potencijal.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iznad južne Europe Uskoro aktivacija proturaketnog štita za 'scenarij noćne more' Slika nije dostupna Razlike u stajalištima Moskva: Američki proturaketni štit uperen protiv Rusije

'Rusija će imati pravo istupanja iz START-a ako kvantitativni i kvalitativni razvoj potencijala američke proturaketne obrane počne ograničavati učinkovitost strateških nuklearnih snaga', rekao je. Bijela je kuća prošle godine odustala od postavljanja proturaketnog štita u Poljskoj i Češkoj, što je nakratko umirilo Rusiju. Nova verzija plana predviđa gradnju sustava u Bugarskoj i Rumunjskoj što je ponovno raspirilo raspravu.

>> START: Potpisivanje predviđeno za četvrtak u podne

Sporazum START (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja), koji će u četvrtak biti potpisan u Pragu, poziva Rusiju i SAD da smanje broj nuklearnih bojevih glava na 1.550 svaka. Lavrov očekuje da će sporazum biti ratificiran u američkom i ruskom parlamentu 'do kraja travnja'. Lavrov je također pozvao Washington da prekine razvoj konvencionalnog strateškog naoružanja. 'Taj arsenal mogao bi destabilizirati cijelu situaciju', rekao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene