Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prv put iz baze u Iranu

Rusija proširila svoju ulogu na Bliskom istoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski bombarderi smješteni u Iranu u utorak su gađali militante u Siriji, rekao je ruski ministar obrane, nakon što je Moskva rasporedila svoje zrakoplove u iransku zračnu bazu u sklopu širenja angažmana u Siriji.

Ministarstvo je objavilo da su napadi pokrenuti iz zračne baze kod Hamadana, a izvode ih strateški bombarderi Tupoljev-22M3 i lovci bombarderi Suhoj-34.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka

Smatra se da je ovo prvi put da Rusija napada ciljeve u Siriji s iranskoga teritorija od početka kampanje u rujnu prošle godine kada je pritekla u pomoć sirijskome predsjedniku Bašaru al Asadu.

Ta akcija pokazuje da je Rusija proširila svoju ulogu i prisutnost na Bliskom istoku te dolazi u jeku medijskih napisa u Rusiji o tome da je Moskva tražila Iran i Irak dopuštenje da preko njihova teritorija s Kaspijskog jezera ispalljuje krstareće rakete na sirijske ciljeve.

Ministarstvo je reklo da su meta napada u utorak bili ciljevi IS-a i militanata Al Nusre u Alepu, Idlibu i pokrajini Deir al Zuru.

Bombarderi imaju pratnju lovaca smještenih u ruskoj zračnoj bazi Hmejmim u sirijskoj pokrajini Latakiji, rečeno je.

Ruski mediji objavili su da su bombarderi Tupoljev-22M3, koji su već izveli brojne napade na militante u Siriji iz baza na jugu Rusije, preveliki da bi se smjestili u ruskoj zračnoj bazi u Siriji.

Iranska zračna baza pored Hamadana nalazi se na sjeverozapadu Irana i ruski bombarderi morat će preletjeti Irak da bi napadali Siriju.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene