Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još krajem rujna

Rusi priznali da je radioaktivni oblak koji je prekrio Europu stigao od njih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska meteorološka agencija Rosgidromet je priznala u ponedjeljak da je iznimno visoka koncentracija rutenija-106 zabilježena krajem rujna u nekoliko područja Rusije, potvrdivši izvješća nekoliko europskih mreža za nadzor radioaktivnosti.

Prema Rosgidrometu, najviša koncentracija je zabilježena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 km od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. koji danas služi kao mjesto za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva.

Pročitajte i ovo Moskva Nisu zadovoljni Rusija zaprijetila Americi i Europi: "Ovo je krađa, vi ste lopovi! Odgovor će biti iznimno oštar" Crveni trg, Moskva - 2 rat dronovima Rusija tvrdi da je oborila dva ukrajinska drona kod Moskve i Sankt Peterburga

"Radio-izotop Ru-106 je pronađen na promatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. rujna i 1. listopada", precizira ruska agencija u priopćenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija rutenija-106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga.

Te dvije stanice se nalaze na jugu Urala, blizu gradova Čeljabinsk, blizu granice s Kazahstanom.

Ruska agencija precizira da je rutenij-106 zatim otkriven u Tatarstanu, pa na jugu Rusije, a nakon 29. rujna je zabilježen u svim europskim zemljama, od Italije prema sjeveru Europe.

Greenpeace Rusija je pozvala Rosatom, rusku državnu tvrtku koja upravlja aktivnostima svih poduzeća nuklearnog sektora u Rusiji, da provede dubinsku istragu i objavi što se dogodilo u Majaku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene