Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Taj je potez vrijedan žaljenja"

SPOR S JAPANOM Rusija postavila rakete na otoke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanski premijer Shinzo Abe izrazio je nezadovoljstvo zbog ruskog postavljanja raketnih sustava na otocima oko kojih se Tokio i Moskva spore.

Abe je rekao odboru parlamenta kako je Japan poslao poruku Rusiji da je postavljanje raketa "vrijedno žaljenja" i "nekompatibilno" sa stavom Tokija.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi

Rusija je postavila jedan sustav protubrodskih raketa na otok Etorofu, te još jedan na otok Kunashiri, objavila je agencija Kyodo News pozivajući se na novine povezane s tihooceanskom flotom ruske mornarice.

Etorofu i Kunashiri, na ruskom Iturup i Kunašir, dio su otočja Kurili koje je pod ruskom kontrolom i nalazi se sjeverno od japanskog otoka Hokkaida.

Sovjetske trupe zauzele su te otoke 1945., uključujući i otok Šikotan i skupinu otočića Habomai, nakon što je Japan pristao na uvjete predaje u Drugom svjetskom ratu koji su određeni Potsdamskom deklaracijom. Japan zahtijeva te otoke i naziva ih Sjeverni teritoriji.

Taj sukob oko teritorija spriječio je Japan i Rusiju da potpišu postratni mirovni sporazum i nastave s poboljšanjem svojih odnosa.

Rusko postavljanje raketa dolazi uoči posjeta predsjednika Vladimira Putina Japanu u prosincu tijekom kojeg se japanski premijer Shinzo Abe nadao postići napredak oko teritorijalnog sukoba.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u četvrtak je rekla kako je postavljanje raketnog sustava dio ruskog plana o jačanju državne sigurnosti, te je ponovila stav Moskve da su ti otoci integralni dio njezinog teritorija, prenio je Kyodo. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene