458320
458320
458320
458320
458320

SPOR S JAPANOM Rusija postavila rakete na otoke

Japanski premijer Shinzo Abe izrazio je nezadovoljstvo zbog ruskog postavljanja raketnih sustava na otocima oko kojih se Tokio i Moskva spore.

 
 
 
 
Japanski premijer Shinzo Abe (Foto: AFP)
Japanski premijer Shinzo Abe (Foto: AFP)

Abe je rekao odboru parlamenta kako je Japan poslao poruku Rusiji da je postavljanje raketa "vrijedno žaljenja" i "nekompatibilno" sa stavom Tokija.

Rusija je postavila jedan sustav protubrodskih raketa na otok Etorofu, te još jedan na otok Kunashiri, objavila je agencija Kyodo News pozivajući se na novine povezane s tihooceanskom flotom ruske mornarice.

Etorofu i Kunashiri, na ruskom Iturup i Kunašir, dio su otočja Kurili koje je pod ruskom kontrolom i nalazi se sjeverno od japanskog otoka Hokkaida.

Sovjetske trupe zauzele su te otoke 1945., uključujući i otok Šikotan i skupinu otočića Habomai, nakon što je Japan pristao na uvjete predaje u Drugom svjetskom ratu koji su određeni Potsdamskom deklaracijom. Japan zahtijeva te otoke i naziva ih Sjeverni teritoriji.

Taj sukob oko teritorija spriječio je Japan i Rusiju da potpišu postratni mirovni sporazum i nastave s poboljšanjem svojih odnosa.

Rusko postavljanje raketa dolazi uoči posjeta predsjednika Vladimira Putina Japanu u prosincu tijekom kojeg se japanski premijer Shinzo Abe nadao postići napredak oko teritorijalnog sukoba.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u četvrtak je rekla kako je postavljanje raketnog sustava dio ruskog plana o jačanju državne sigurnosti, te je ponovila stav Moskve da su ti otoci integralni dio njezinog teritorija, prenio je Kyodo. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se