Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U svibnju stiže vođa

Rusija pokrenula 'godinu prijateljstva' sa Sjevernom Korejom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kim Jong Un u svibnju će posjetiti Moskvu.

Rusija je u srijedu pokrenula 'godinu prijateljstva' sa Sjevernom Korejom čiji čelnik Kim Jong-Un će u svibnju tijekom prvog službenog posjeta u inozemstvo otputovati u Moskvu.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Vladimir Putin - 2 Susret u Moskvi Kim Jong Un pozvao Putina u Sjevernu Koreju: "Nastavljamo povijest i tradiciju prijateljstva" Kim Jong Un stigao u Rusiju Geopolitička preslagivanja FOTO/VIDEO Kim Jong Un stigao u Rusiju: Putin održao govor o oružju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je preciziralo da su dvije zemlje zaključile program kulturnih razmjena kako bi pojačale veze između dva bivša saveznika iz doba SSSR-a.

FOTO Zavirite u luksuzni zrakoplov Kim Jong-una

To zbližavanje koje koincidira sa 70. obljetnicom završetka Drugog svjetskog rada zbiva se u trenutku dok Moskva pokušava nadomjestiti svoje loše odnose za Zapadom koji su na najnižoj razini od Hladnog rata.

Zapad i Kijev optužuju Rusiju da vojno podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine, što Moskva niječe.

Od Venezuele do Kine, Rusija je posljednjih mjeseci obnovila odnose s novim gospodarskim partnerima kako bi kompenzirala zapadne sankcije i pad cijene nafte.

Otac putovao u blindiranom vlaku

Kim Jong-Un pokušava smanjiti ovisnost svoje zemlje o Kini, glavnom političkom i gospodarskom partneru.

Njegov otac i prethodnik Kim Jong-Il posjetio je Rusiju u kolovozu 2011. i putovao je u blindiranom vlaku kako bi se u Sibiru sastao s bivšim ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovim.

Ne osjeća se dobro: 'Čini se da se Putin razbolio'

Rusija želi proširiti svoje gospodarske veze sa Sjevernom Korejom i nada se konkretizirati plan od oko 25 milijardi dolara obnove željezničke mreže te zemlje, što bio joj omogućilo pristup mineralnim izvorima Sjeverne Koreje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu obznanila da neće nazočiti vojnom mimohodu 9. svibnja u Moskvi kojim se obilježava 70. godišnjica savezničke pobjede nad nacističkom Njemačkom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene