Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Novi korak'

Medvedev: Radimo sve da se brže dođe do ruskog državljanstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je da Rusija pojednostavljuje proceduru stjecanja ruskog državljanstva za govornike ruskog jezika koji su živjeli u Rusiji ili bivšem SSSR-u.

'Poduzimamo novi korak u tom smjeru, razgovaramo o nacrtu saveznog zakona za pojednostavljenje dobivanja ruskog državljanstva za strane državljane ili osobe bez državljanstva kojima je ruski materinski jezik', rekao je Medvedev.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Ruska vojska, ilustracija Stižu nove snage Mnogo Rusa posljednjih dana priključilo se vojsci: "Zbog ovog su željni osvete"

Nova pravila će se primjenjivati na ljude koji su živjeli u Rusiji ili na teritoriju koji je nekad bio dio Ruskog Carstva ili SSSR-a, rekao je Medvedev. Rusija temelji svoju strategiju u Ukrajini na pravu da brani svoje sunarodnjake, govornike ruskog na istoku ili jugoistoku zemlje koji tradicionalno imaju bliskije odnose s Moskvom nego s Kijevom.

Na Krimu je situacija i dalje napeta. Gotovo tjedan dana nakon ruskog preuzimanja kontrole nad poluotokom, ruske i ukrajinske snage na istim su pozicijama i u napetoj igri čekanja. Rusi su onemogućili izolirane pokušaje ukrajinskih vojnika da vrate kontrolu nad nekim objektima, ali nisu se koristili s mnogo sile. Nisu zabilježeni sukobi ili smrtni slučajevi. Rusi su opkolili i blokirali ukrajinske vojarne, instalacije i brodove. 'Pokušavaju nas slomiti', rekao je jedan ukrajinski časnik, koji svjedoči nagovaranju ukrajinskih snaga do promijene stranu.

VIDEO Snajpere koji su sijali smrt na Majdanu angažirali organizatori prosvjeda?!

Tehnički slabiji i brojčano inferiorni, ukrajinski vojnici ostali su lojalni Kijevu, ali žele izbjeći sukob s ruskim snagama s kojima su dugo bili u mirnoj kohabitaciji na Krimu. Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović posjetit će Kijev, istočnu Ukrajinu i Krim kako bi nadgledao situaciju s ljudskim pravima na tim područjima, objavio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Očekuje se da će Šimonović, veteran hrvatske diplomacije i bivši ministar pravosuđa, na Krim stići tijekom vikenda.

Europska unija je u četvrtak, uoči početka izvanrednog summita EU-a, zamrznula imovinu svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, bivšeg premijera Mikole Azarova i 16 ostalih visokih ukrajinskih dužnosnika za koje se sumnja da su sudjelovali u zloporabi državnih sredstava i kršenju ljudskih prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene