Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Stanje je dovoljno stabilno'

Rusija: Održavanje protektorata u BiH više nema smisla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Titov potvrdio je u Banjoj Luci da se vlada njegove zemlje zalaže za što brže zatvaranje ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) jer smatra kako je stanje u BiH dovoljno stabilno.

'Naše je stajalište kako održavanje protektorata u zemlji koja je postala nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nema smisla', kazao je Titov novinarima nakon sastanka s najvišim dužnosnicima Republike Srpske. Zamjenik šefa ruske diplomacije u petak je u Sarajevu razgovarao s članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem, te s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom. U Banjoj Luci primili su ga predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, entitetski premijer Milorad Dodik i predsjednik parlamenta Igor Radojičić.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Titov je iznio stajališta Moskve da se sva otvorena pitanja u BiH mogu rješavati samo dogovorom triju naroda i dvaju entiteta, a Dodik je ovu prigodu iskoristio kako bi ponovio da u RS-u nisu zainteresirani za ozbiljnije izmjene ustavnog daytonskog ustroja BiH. 'Spremni smo riješiti pitanje diskriminacije koje je povezano s odlukom (Europskog) suda (za ljudska prava) u Strasbourgu, ali isto tako nismo za kasnije masovne promjene ustava', izjavio je Dodik.

>> Titov i Inzko: Hrvatska i Srbija doprinose stabilnosti u regiji

Europski sud za ljudska prava ranije ove godine je presudio da ustav i izborni zakon BiH narušavaju prava pripadnika manjinskih naroda jer im ne dopuštaju kandidiranje za članove Predsjedništva BiH ili za zastupnike u Domu naroda Parlamenta BiH. Unatoč zahtjevima Vijeća Europe da se ta diskriminatorska pravila promijene prije provedbe izbora zakazanih za 3. listopada, vodeće političke strane u BiH o tome nisu uspjele postići dogovor. Vijeće Europe sada očekuje da se izborno zakonodavstvo BiH uskladi sa sudskom presudom najkasnije šest mjeseci nakon izbora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene