457307
457307
457307
457307
457307

"NIKADA NIJE BIO NEOVISAN" Rusija objavila da izlazi iz ugovora o osnivanju ICC-a

  • , 16.11.2016., 14:17
  • Autor:
  • komentara

"Nismo bili član ICC-a. Potpisali smo Statut, ali ga nismo ratificirali. Sada povlačimo svoj potpis i time se oslobađamo obveza koje su proizlazile iz tog potpisa", rekla je za AFP glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova

 
 
 
 
 
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Rusija je u srijedu najavila da će povući svoj potpis iz Rimskog statuta, ugovora o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda (ICC), zamjerajući toj ustanovi da nije "stvarno neovisna" i da nije ispunila očekivanja.

Moskva je 2000. potpisala - ali nikad nije ratificirala - Rimski statut o osnivanju ICC-a, kaznenog suda koji će suditi optuženima za ratni zločin i za zločin protiv čovječnosti.

"Predsjednik (Vladimir Putin) potpisao je dekret o nakani Rusije da više ne sudjeluje u Rimskom statutu Međunarodnoga kaznenog suda. Sud će uskoro biti obaviješten" o tome, ističe u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Sud nije ispunio očekivanja, nikada nije bio stvarno neovisan i nije uživao ugled u međunarodnom pravosuđu", dodaje ministarstvo. "U četrnaest godina djelovanja ICC je ustvari donio tek četiri presude, potrošivši pritom više od milijardu dolara", dodaje.

Ruska diplomacija usto zamjera ICC-u da se bavi zločinima koje su navodno počinile osetske milicije i ruska vojska u Gruziji tijekom rata dviju zemalja u kolovozu 2008., a prešućuje zločine gruzijske vojske. "U takvim okolnostima ne možemo govoriti o vjerodostojnosti Međunarodnoga kaznenog suda", ističe ministarstvo.

"Nismo bili član ICC-a. Potpisali smo Statut, ali ga nismo ratificirali. Sada povlačimo svoj potpis i time se oslobađamo obveza koje su proizlazile iz tog potpisa", rekla je za AFP glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se