457307
457307
457307
457307
457307

"NIKADA NIJE BIO NEOVISAN" Rusija objavila da izlazi iz ugovora o osnivanju ICC-a

  • , 16.11.2016., 14:17
  • Autor:
  • komentara

"Nismo bili član ICC-a. Potpisali smo Statut, ali ga nismo ratificirali. Sada povlačimo svoj potpis i time se oslobađamo obveza koje su proizlazile iz tog potpisa", rekla je za AFP glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova

 
 
 
 
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Rusija je u srijedu najavila da će povući svoj potpis iz Rimskog statuta, ugovora o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda (ICC), zamjerajući toj ustanovi da nije "stvarno neovisna" i da nije ispunila očekivanja.

Moskva je 2000. potpisala - ali nikad nije ratificirala - Rimski statut o osnivanju ICC-a, kaznenog suda koji će suditi optuženima za ratni zločin i za zločin protiv čovječnosti.

"Predsjednik (Vladimir Putin) potpisao je dekret o nakani Rusije da više ne sudjeluje u Rimskom statutu Međunarodnoga kaznenog suda. Sud će uskoro biti obaviješten" o tome, ističe u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Sud nije ispunio očekivanja, nikada nije bio stvarno neovisan i nije uživao ugled u međunarodnom pravosuđu", dodaje ministarstvo. "U četrnaest godina djelovanja ICC je ustvari donio tek četiri presude, potrošivši pritom više od milijardu dolara", dodaje.

Ruska diplomacija usto zamjera ICC-u da se bavi zločinima koje su navodno počinile osetske milicije i ruska vojska u Gruziji tijekom rata dviju zemalja u kolovozu 2008., a prešućuje zločine gruzijske vojske. "U takvim okolnostima ne možemo govoriti o vjerodostojnosti Međunarodnoga kaznenog suda", ističe ministarstvo.

"Nismo bili član ICC-a. Potpisali smo Statut, ali ga nismo ratificirali. Sada povlačimo svoj potpis i time se oslobađamo obveza koje su proizlazile iz tog potpisa", rekla je za AFP glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se