454172
454172
454172
454172
454172

SPAS ZA MIROVNI SPORAZUM U UKRAJINI? Rusija obećala povući separatiste

  • , 20.10.2016., 08:23
  • Autor:
  • komentara

Čelnici Ukrajine, Njemačke, Francuske i Rusije složili su se oko mjera provedbe gotovo propalog mirovnog sporazuma u Minsku,

 
 
 
 
Sastanak u Berlinu o sporazumu iz Minska (Foto: AFP)
Sastanak u Berlinu o sporazumu iz Minska (Foto: AFP)

Ukrajina, Njemačka, Francuska i Rusija suglasile su se da izrade do kraja studenoga plan primjene propalih mirovnih sporazuma za istočnu Ukrajinu, kazao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nakon pet sati razgovora čelnika četiri države.

"Od sada do kraja studenoga moramo se dogovoriti o koracima. Radit će se o dokumentu kojim će se utvrditi provođenje svih sporazuma iz Minska", kazao je nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ukrajina i Rusija suglasile su se i oko povlačenja ukrajinskih snaga te snaga separatista koje podržava Moskva iz četiri područja sukoba u regiji Donbas, kazao je Porošenko nakon prvog susreta tzv. "normandijskog formata" u više od godinu dana.

Suglasili su se i da će promatrači iz OESS-a moći biti naoružani i da se njihove aktivnosti u praćenju provedbe mirovnih sporazuma iz Minska neće ometati. "Nema alternative normandijskom formatu", kazao je Porošenko. "Plan bi trebao imati nastavak u obliku provedbe sporazuma iz Minska i jamstava za njihovu provedbu".

Izbori tek nakon povlačenja separatista

Separatističko nasilje izbilo je na istoku Ukrajine 2014. i od tada je poginulo 9600 osoba. Primirje koje su četiri zemlje dogovorile u veljači 2015. u Minsku zaustavilo je teške borbe između ukrajinske vojske i pobunjenika koje podupire Rusija, no sukobi se nastavljaju duž linije razdvajanja. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za povrede primirja.

Do susreta je došlo u trenutku kad su povećane napetosti između Rusije i Zapada zbog vojne potpore Moskve režimu u Siriji i vijesti da je Rusija uputila vojne brodove prema Siriji kako bi se nastavila opsada Alepa.

Porošenko je kazao kako će održavanje lokalnih izbora biti predmet daljnjih razgovora i Ukrajina ustrajava da će održati izbore u Donbasu tek nakon što se strane snage povuku. Putin, koji nije bio u Berlinu od ruske aneksije Krima 2014., novinarima je nakon sastanka rekao kako sporazumi iz Minska moraju biti osnova rješenja krize. On je kazao i kako je dogovoreno da se proširi misija promatrača OESS-a.

Nakon što je završen susret o Ukrajini Merkel i Hollande nastavili su razgovarati s ruskim predsjednikom Putinom o Siriji. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se