Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK NA VRHU

SPAS ZA MIROVNI SPORAZUM U UKRAJINI? Rusija obećala povući separatiste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Ukrajine, Njemačke, Francuske i Rusije složili su se oko mjera provedbe gotovo propalog mirovnog sporazuma u Minsku,

Ukrajina, Njemačka, Francuska i Rusija suglasile su se da izrade do kraja studenoga plan primjene propalih mirovnih sporazuma za istočnu Ukrajinu, kazao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nakon pet sati razgovora čelnika četiri države.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin 88 posto glasova Ruska farsa: Putin pobijedio na predsjedničkim izborima s nadmoćnom prednošću Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja

"Od sada do kraja studenoga moramo se dogovoriti o koracima. Radit će se o dokumentu kojim će se utvrditi provođenje svih sporazuma iz Minska", kazao je nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ukrajina i Rusija suglasile su se i oko povlačenja ukrajinskih snaga te snaga separatista koje podržava Moskva iz četiri područja sukoba u regiji Donbas, kazao je Porošenko nakon prvog susreta tzv. "normandijskog formata" u više od godinu dana.

Suglasili su se i da će promatrači iz OESS-a moći biti naoružani i da se njihove aktivnosti u praćenju provedbe mirovnih sporazuma iz Minska neće ometati. "Nema alternative normandijskom formatu", kazao je Porošenko. "Plan bi trebao imati nastavak u obliku provedbe sporazuma iz Minska i jamstava za njihovu provedbu".

Izbori tek nakon povlačenja separatista

Separatističko nasilje izbilo je na istoku Ukrajine 2014. i od tada je poginulo 9600 osoba. Primirje koje su četiri zemlje dogovorile u veljači 2015. u Minsku zaustavilo je teške borbe između ukrajinske vojske i pobunjenika koje podupire Rusija, no sukobi se nastavljaju duž linije razdvajanja. Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za povrede primirja.

Do susreta je došlo u trenutku kad su povećane napetosti između Rusije i Zapada zbog vojne potpore Moskve režimu u Siriji i vijesti da je Rusija uputila vojne brodove prema Siriji kako bi se nastavila opsada Alepa.

Porošenko je kazao kako će održavanje lokalnih izbora biti predmet daljnjih razgovora i Ukrajina ustrajava da će održati izbore u Donbasu tek nakon što se strane snage povuku. Putin, koji nije bio u Berlinu od ruske aneksije Krima 2014., novinarima je nakon sastanka rekao kako sporazumi iz Minska moraju biti osnova rješenja krize. On je kazao i kako je dogovoreno da se proširi misija promatrača OESS-a.

Nakon što je završen susret o Ukrajini Merkel i Hollande nastavili su razgovarati s ruskim predsjednikom Putinom o Siriji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene