443278
443278
443278
443278
443278

'SPREMNI SMO NA TO' Moskva ponudila ustupak NATO-u

  • , 14.07.2016., 07:08
  • Autor:
  • komentara

Moskva je u srijedu kazala da bi njezini zrakoplovi mogli letjeti iznad Baltika s uključenim transponderima, ponudivši ustupak NATO-u koji je optužuje da ugrožava sigurnost u zračnom prometu jer njezini piloti isključuju te uređaje koji radarima na tlu omogućuju detekciju zrakoplova.

 
 
 
 
NATO u Baltiku (Foto: AFP)
NATO u Baltiku (Foto: AFP)

Ruski veleposlanik pri NATO-u rekao je na sastanku s kolegama u Bruxellesu da bi ruski piloti mogli uključiti transpondere ako to učine i saveznički zrakoplovi.

"Spremni smo letjeti s transponderima... na nekim rutama", rekao je Aleksandar Gruško nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija.

To je bio prvi sastanak Vijeća NATO-Rusija od travnja, a prije toga nisu se sastajali skoro dvije godine zbog ruske aneksije Krima i proruskih separatističkih napada na istok Ukrajine 2014. NATO optužuje Moskvu da opskrbljuje pobunjenike oružjem te da onamo šalje vojne snage.

Vijeće NATO-Rusija uspostavljeno je 2002. kao forum za konzultacije o sigurnosnim pitanjima i praktičnoj suradnji o cijelom nizu pitanja.

Sastanak u srijedu nije doveo do približavanja stajališta oko Ukrajine.

"Zrakoplovi mnogih zemalja doista u toj regiji lete s isključenim transponderima", dodao je Gruško.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je taj ruski prijedlog, ali i istaknuo da svi zrakoplovi pod NATO-ovim zapovjedništvom već lete s uključenim transponderima.

"Transponderi su važni, ali su samo jedan element šire slike kad je riječ o sigurnosti u zračnom prometu. Osnovno je sigurno ponašanje, letenje na siguran i profesionalan način", rekao je.

Zapadni zrakoplovi, i civilni i vojni, u zadnje su dvije godine nekoliko puta jedva izbjegli sudare s ruskim zrakoplovima nad Baltikom kojim NATO patrolira od ruske aneksije Krima 2014.

Diplomati su Reutersu kazali da je ruski prijedlog uperen na američke izviđačke zrakoplove koji redovito nadlijeću to područje, a koje je Rusija presrela na način koji Washington ne smatra sigurnim.

Rusija je u travnju poslala vojni zrakoplov da presretne američki zrakoplov koji se približavao njezinoj granici na Baltičkom moru, optuživši ga da leti s isključenim transponderima.

Nije poznato jesu li američki izviđački zrakoplovi letjeli s isključenim transponderima u regiji. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se