Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija negira umiješanost u trovanje agenta KGB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruske tajne službe koje su optužene da su u Londonu otrovale bivšeg agenta Aleksandra Litvinenka, zanijekale su bilo kakvu umiješanost.

- Nemamo ništa s onim što se dogodilo Litvinenku. Ruske tajne službe odavno ne primjenjuju trovanje ni druge oblike ubojstva, rekao je glasnogovornik vanjske obavještajne službe (SVR) koja se bavi uhođenjem u inozemstvu, Sergej Ivanov.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije"

- Treba tražiti u drugim sredinama, a ne u ruskoj vlasti, dodao je Ivanov ne htijući obrazložiti na koga smjera.

FSB (Savezna služba za sigurnost, bivši KGB) u kojemu je radio Litvinenko nije htio komentirati aferu.

Gornji dom ruskog parlamenta ovlastio je ruske tajne agente da djeluju u inozemstvu uime borbe protiv terorizma, radi uhićenja i likvidacije "terorista".

Litvinenko je u ponedjeljak i dalje u londonskoj bolnici, u veoma teškom stanju, a analiza je pokazala trovanje talijem. Njegovi bliski suradnici optužuju Kremlj da je naručio trovanje jer je oštro kritizirao predsjednika Vladimira Putina.

Litvinenko je 2001. dobio politički azil u Velikoj Britaniji zbog
"stalnog progona ruskih specijalnih služba", kako je bio izjavio za britanska glasila.

Optužio je Kremlj i FSB da su 1999. izveli napade na stambene zgrade u Rusiji što je bilo izlika za pokretanje rata u Čečeniji i neizravno je omogućilo izbor Vladimira Putina na predsjedničku dužnost.

Bivši agent istraživao je nedavno ubojstvo ruske oporbene novinarke Anne Politkovske, kako navode njegovi bliski suradnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene