Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To za nas nije obveza'

Sporazum kojeg četiri članice UN-a odbijaju potpisati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosad ga je potpisalo 130 zemalja, a ratificiralo 67. Četiri zemlje članice Vijeća sigurnosti nisu ga potpisale. To su Kina, Rusija, Jordan i Venezuela.

Rusija neće potpisati sporazum UN-a o trgovini oružjem kojim se od vlada traži jamstvo da svojim izvozom neće poticati sukobe, izvijestio je u nedjelju visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Moskva Nisu zadovoljni Rusija zaprijetila Americi i Europi: "Ovo je krađa, vi ste lopovi! Odgovor će biti iznimno oštar" Crveni trg, Moskva - 2 rat dronovima Rusija tvrdi da je oborila dva ukrajinska drona kod Moskve i Sankt Peterburga

Poprsje Vladimira Putina kao rimskog cara otkriveno blizu Sankt Peterburga

"Odlučili smo ne sudjelovati u potpisivanju tog sporazuma. Odvagnuli smo sve elemente za i protiv te odlučili da to za nas nije obveza", objasnio je čelnik odjela za kontrolu i neširenje nuklearnog oružja Mihail Uljanov za agenciju Tass.

Kritizirao je "vrlo loš sporazum" koji "dodatno opterećuje sve koji u njemu sudjeluju".

"Nismo a priori negativni kada je o tom sporazumu riječ, ali ne vidimo nikakva interesa u tome da mu se priključimo", rekao je Uljanov uz objašnjenje da zapadne zemlje i Rusija otprije vode računa i rade na kontroli izvoza oružja.

Sporazum o trgovini oružjem počeo se primjenjivati u prosincu. Dosad ga je potpisalo 130 zemalja, a ratificiralo 67.

Četiri zemlje članice Vijeća sigurnosti nisu ga potpisale. To su Kina, Rusija, Jordan i Venezuela. Glavni tajnik UN-a Ban ki-Moon tijekom svibnja je pozvao sve zemlje članice da ga potpišu.

Prvi međunarodni sporazum o trgovini oružjem svaku zemlju potpisnicu obvezuje da, prije bilo kakve transakcije - uvoza, izvoza, tranzita, posredovanja - procijeni predstavlja li oružje koje se prodaje opasnost, odnosno hoće li neke zemlje ili pojedinci nastojati zaobići međunarodni embargo i postoji li opasnost od kršenja ljudskih prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene