Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija ne planira vojne baze u inozemstvu pa ni na Kubi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u četvrtak izjavila da nema planova za otvaranje bilo kakvih vojnih baza u inozemstvu i zanijekala novinska izvješća da bi, uzvraćajući na planove izgradnje američkog proturaketnog štita u Europi, na Kubi mogla razmjestiti bombardere koji mogu nositi nuklearno oružje.

Ruski list Izvestia je ovoga tjedna prenio izjavu neimenovanog izvora na "visokom položaju" da bi Moskva mogla odlučiti poslati na Kubu strateške bombardere Tu-160 i Tu-95 koji su u stanju nositi i nuklearno oružje.

Pročitajte i ovo Kubanski vojnici - 1 plaćenici u potrazi za boljim životom Prevareni i očajni, idu u rat za Rusiju: "Potpisali smo ugovor s vragom, a vrag ne dijeli slatkiše" Eksplozija u hotelu na Kubi - 6 Krenulo prepucavanje Laži i obmane ili stvarna opasnost: SAD optužuje Kinu da svoje špijune opasno približava njihovom teritoriju

U članku se kaže da Moskva taj korak razmatra kao odgovor na planirani proturaketni štit SAD-a u Europi kojem se Rusija protivi i smatra ga prijetnjom njezinoj sigurnosti.

"Rusija, vođena svojom mirotvornom politikom, ne radi vojne baze na granicama drugih država", prenijele su ruske agencije izjavu Ilshata Baichurina, obnašatelja dužnosti čelnika odjela za informiranje ruskog ministarstva obrane.

Jedan visoki general vojske SAD-a je izjavio da bi Rusija prešla "crvenu liniju" kada bi Kubu, koja se nalazi na samo 150 kilometara od obale SAD-a, koristila kao bazu za opskrbu gorivom svojih bombardera.

Agencije su prenijele izjavu ruskog ministarstva obrane da je "ova dezinformacija i još jedna novinarska patka" zasigurno došla od "određenih krugova u državama koje postavljaju svoje vojne baze i postrojenja oko Rusije".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene