455629
455629
455629
455629
455629

NAREDBA PUTINA Rusija najavila desetosatno primirje u Alepu

  • , 02.11.2016., 12:16
  • Autor:
  • komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je naredio primirje od deset sati u gradu Alepu, objavilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane.

 
 
 
 
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

"Donesena je odluka o humanitarnoj pauzi u Alepu za 4. studenoga od 9 do 19 sati", priopćio je u srijedu čelnik ruskog generalnog štaba Valerij Gerasimov.

Dodao je kako su odluku o primirju potvrdile sirijske vlasti, te da je cilj "spriječiti besmislena stradanja" tako da se civilima i naoružanim borcima omogući da napuste istočni, pobunjenički dio Alepa.

Gerasimov je istaknuo kako će za to biti uspostavljeno osam koridora, šest za civile i dva za borce.

Pobunjenici su u petak pokrenuli masovni napad kako bi zaustavili opsadu Alepa, a ovaj tjedan su im borci sirijske vlade odgovorili snažnim otporom.

U Alepu trenutno traju najjači sukobi u pet godina sirijskog građanskog rata, što je taj grad, nekadašnji gospodarski centar, pretvorilo u ruševine.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u utorak je objavio kako Rusija na 16 dana prestaje sa zračnim napadima na istočni Alep. Ta izjava je stigla nakon kritika upućenih zbog napada sirijske vlade uz rusku podršku na taj grad, pri čemu su poginule stotine civila, te je uništena infrastruktura, uključujući bolnice.

Moskva sirijsku vladu podržava zračnim napadima od rujna 2015. godine. Od izbijanja sirijskog rata u toj bliskoistočnoj državi poginulo je više od 300 tisuća ljudi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se