Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove sankcije

'Rusija je u ratu protiv Europe. Ukrajina ratuje u ime cijele Europe!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Litavska predsjednica Dalia Grybauskite rekla je da je Rusija u ratu s Ukrajinom i stoga zapravo u ratu s Europom.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u subotu da su čelnici EU usuglasili nove sankcije Rusiji koje će ovisiti o uspjehu njegova mirovnog plana, dok je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso najavio moguću pomoć veću od milijarde eura, a latvijska predsjednica zatražila da Europa opskrbi Kijev vojnom opremom.

Porošenko, koji je bio toplo primljen u Bruxellesu i dobio je obećanja o gospodarskoj i drugoj pomoći na izvanrednom summitu čelnika Europske unije, pritom je izrazio nadu da bi trojni sastanak najavljen za ponedjeljak između predstavnika Ukrajine, Rusije i Europske unije mogao donijeti prekid vatre na istoku Ukrajine.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima

"Temeljem mojih prijedloga, što ga je podržala većina zemalja članica (Europske unije) mogle bi se uvesti nove sankcije, treći stupanj sankcija koje bi ciljale (pojedine) sektore", rekao je Porošenko na konferenciji za novinare nakon sastanka s čelnicima EU.

"Te će sankcije biti povezane s uspjehom mirovnog plana predsjednika Ukrajine", kazao je.

Ukrajina: Ruski tenkovi sravnili sa zemljom pogranični gradić

Nakon sastanka s Porošenkom predsjednik Europske komisije rekao je da bi Europska unija mogla dodijeliti više od milijarde eura zajmova Ukrajini idućih mjeseci, a razmatra i drugu pomoć.

U ožujku je EU ponudila 11 milijarda eura zajmova i jamstava Ukrajini idućih nekoliko godina kako bi pomogla oporavku urušenog ukrajinskoga gospodarstva.

"Europska komisija već je mobilizirala više od milijarde eura u zajmovima i 250 milijuna eura u jamstvima" i "Novih više od milijarde eura u zajmovima moglo bi biti dodijeljeno idućih mjeseci i spremni smo razmotriti drugu financijsku pomoć ako Međunarodni monetarni fond identificira dodatne potrebe", rekao je Barroso.

Nije, međutim, jasno je li Barroso govorio o pomoći koja bi bila povrh paketa od 11 milijarda eura koji je EK najavila u ožujku.

Na izvanrednom sastanku čelnika Europske unije u subotu poslije podne u Bruxellesu izabran je poljski premijer Donald Tusk za novog predsjednika Europskog vijeća i talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini za novu visoku predstavnicu za vanjsku politiku i sigurnost, ali se skup bavio i stanjem u Ukrajini u vrijeme kada su NATO-a i zapadne zemlje optužile Rusiju da je poslala stotine svojih vojnika na istok Ukrajine kako bi se borili uz proruske separatiste čime je Moskva jasno povrijedila teritorijalni integritet i granice susjedne zemlje. Moskva te optužbe kategorički niječe.

Litavska predsjednica Dalia Grybauskite rekla je da je Rusija u ratu s Ukrajinom i stoga zapravo u ratu s Europom.

"Činjenica je da je Rusija u državnom ratu protiv Ukrajine. To znači da je u ratu protiv zemlje koja bi htjela biti integrirana u EU. Praktički Rusija je u državnom ratu protiv Europe", rekla je Grybauskaite.

"To znači da trebamo pomoći Ukrajini da obrani svoj teritorij i narod i pomoći je vojno, napose vojnom opremom (...) jer danas Ukrajina ratuje u ime cijele Europe", rekla je litavska predsjednica.

Barroso je u subotu razvoj događaja u Ukrajini ocijenio dramatičnim i upozorio da bi se, ako se tako nastavi, moglo doći do točke s koje nema povratka, no da "još nije kasno za političko rješenje".

Porošenko je pak rekao da Ukrajina "želi mir, a ne rat", istaknuvši poput Barrosa, da je blizu točka s koje nema povratka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene