454983
454983
454983
454983
454983

NAPETOSTI IZMEĐU ZAPADA I MOSKVE RASTU Rusija jača flotu brodova

  • , 26.10.2016., 22:29
  • Autor:
  • komentara

Svoju Baltičku flotu u Kalinjingradu Rusija jača dvama ratnim brodovima naoružanima krstarećim raketama kako bi se suprotstavila gomilanju NATO-ovih snaga u regiji, piše u srijedu ruski dnevnik Izvjestija.

 
 
 
 
Ruska flota (Foto: AFP)
Ruska flota (Foto: AFP)

Napetosti između Zapada i Rusije rastu od 2014., a slanje dva manja ratna broda u Baltik, što ruska vlada nije službeno potvrdila, dodatno će zaoštriti stanje i povećati zabrinutost u Poljskoj i Latviji koje dijele kopnenu granicu s Kalinjingradom.

Vijest o slanju dva manja ratna broda u Kalinjingrad stigla je u vrijeme kada NATO planira svoje najveće gomilanje vojske blizu granica s Rusijom nakon završetka Hladnog rata te ruski vojni analitičari ocjenjuju da je to ruski odgovor Sjevernoatlanskom savezu.

Izvjestija se poziva na neimenovani vojni izvor koji je rekao da su brodovi Serpuhov i Zeleni Dol već ušli u Baltičko more i brzo će postati dio novoformirane divizije.

Korvete su naoružane krstarećim raketama Kalibr, a njihov je domet najmanje 1500 kilometara. U pojačanoj varijanti rakete mogu ponijeti nuklearne bojne glave, no vjeruje se da brodovi nose konvencionalne bojne glave.

Izvjestija piše da će ruska Baltička flota s bazom u ruskoj enklavi Kalinjingradu vjerojatno dobiti novo pojačanje od tri manja ratna broda naoružana jednakim tipom rakete do kraja 2020.

Švedska vojska potvrdila je uplovaljvanje ruskih brodova u Baltik, a ministar obrane izrazio je zabrinutost.

"To nije nešto što pomaže smanjiti napetosti u našoj regiji", rekao je ministar Peter Hultqvist za švedsku nacionalnu novinsku agenciju TT i dodao "To pogađa sve zemlje u Baltiku".

Prema švedskim medijima rakete Kalibr imaju domet ciljati nordijsku regiju. Rusko ministarstvo obrane objavilo je u kolovozu da su te korvete ispaljivale krstareće rakete na militante u Siriji.

Ranije u listopadu Rusija je svoje rakete Iskander-M koje mogu nositi nuklearne glave prebacila u Kalinjingrad zbog čega su prosvjedovale Latvija i Poljska. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se