Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi brodovi

Rusija jača crnomorsku flotu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će do 2020. više od 86 milijardi rubalja (1,75 milijardi eura) odvojiti za razvoj crnomorske flote koja će biti bogatija za nove brodove i podmornice, izjavio je u utorak u Moskvi ruski ministar obrane Sergej Šojugu.

'U bazama naše flote oformit ćemo nove protuzračne jedinice i jedinice mornaričke pješadije. Crnomorska flota će ove godine dobiti nove podmornice i površinske brodove', kazao je ruski ministar čije riječi prenosi Interfax.

Pročitajte i ovo Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih Snimka uništenja ruskog broda dronovima Veliki gubitak Tajna ukrajinska jedinica otkriva kako je nanijela golemu sramotu ruskoj mornarici: "Vrijeme je za novi način ratovanja"

Ministar je pojasnio da se razvoj ruske vojne flote na Crnom moru odvija u okviru saveznog programa za razdoblje do 2020. godine. Također je kazao da su se floti, stacioniranoj na Krimu, već pridružili novi patrolni brod i dva desantna plovila.

'Više od 30 separatista ubijeno u Slavnjansku'

Crnomorska flota je, prema ranije potpisanom sporazumu Ukrajine i Rusije, smještena na Krimu do 2042. godine. Vlasti u Moskvi strahuju da bi nova vlada u Kijevu mogla otkazati taj ugovor, ali Ukrajinci nemaju sredstva prisile kojima bi mogli natjerati crnomorsku flotu da napusti Krim ako dođe do otkazivanja ugovora.

London optužuje Moskvu da želi spriječiti predsjedničke izbore

Rusija želi destabilizirati organiziranje predsjedničkih izbora 25. svibnja u Ukrajini, upozorio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u utorak u Beču.

'Čini se da Rusija želi spriječiti i omesti te izbore', istaknuo je pred novinarima u Beču uoči sjednice ministarskog odbora Vijeća Europe na kojoj sudjeluju ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ukrajinski Andrij Deščica.

Hague, kojega dolazak u utorak predvečer očekuju u Kijevu, poželio je da 'velika većina zemalja' okupljenih u utorak uputi 'snažnu poruku da se ukrajinski izbori moraju moći održati'. I Deščica je kazao da očekuje 'jasnu izjavu Vijeća Europe kojom će se pružiti potpora ukrajinskim izborima'.

Moskva ne priznaje vladu u Kijevu i smatra da je održavanje izbora u ovakvim prilikama 'besmisleno'. I francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je u utorak bojazan od 'kaosa' i 'rizika građanskog rata' u Ukrajini ako se predsjednički izbori ne održe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene