453466
453466
453466
453466
453466

RUSIJA ŽELI PREUZETI KONTROLU NAD PET ZEMALJA EUROPE Među njima su i susjedi Hrvatske

  • , 13.10.2016., 14:58
  • Autor:
  • komentara

Rusija ima sve veći utjecaj u srednjoj i istočnoj Europi, zaključuje se u najnovijem istraživanju Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona i Centra za proučavanje demokracije iz Sofije.

 
 
 
 
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)

Rusija nastoji prikrivenim gospodarskim i političkim mjerama manipulirati s pet zemalja središnje i istočne Europe, diskreditirati liberalni demokratski model Zapada i potkopati transatlantske veze, upozorava se u novom izvješću američkog think-tanka.

Izvješće otkriva da je Moskva privukla na svoju stranu neke političare, da nastoji uspostaviti dominaciju na energetskim tržištima i u drugim gospodarskim sektorima te da potkopava borbu protiv korupcije ne bi li preuzela kontrolu nad vladama u Bugarskoj, Mađarskoj, Latviji, Srbiji i Slovačkoj.

"U nekim zemljama, ruski utjecaj toliko se raširio i ukorijenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njezinu prozapadnu orijentaciju i euroatlantsku stabilnost", kaže se u izvješću koje rezimira rezultate 16-mjesečnog istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona i Centra za proučavanje demokracije iz Sofije.

Kao konkretni primjeri navode se neki "mega-projekti" kao što je ugovor o gradnji dvaju nuklearnih reaktora u Mađarskoj u vrijednosti 12,2 milijarda eura, dodijeljen Rusiji u mutnim okolnostima, te promicanje proruskih poslovnih ljudi koji na političkim dužnostima štite ruske interese.

Ruski gospodarski utjecaj u Bugarskoj procjenjuje se, primjerice, na 22 posto BDP-a od 2005. do 2014. godine.

Taktika Kremlja

Publikacija pod nazivom "Taktika Kremlja: Razumijevanje ruskog utjecaja u istočnoj i srednjoj Europi", podudara se s nezapamćenom raspravom u SAD-u o tome pokušava li se Rusija umiješati u predsjedničke izbore 8. studenoga kibernetičkim napadima.

Vođe kampanje demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton optužuju Kremlj da pokušava pomoći republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu.

Američka vlada u petak je prvi put formalno optužila Rusiju da je hakirala Demokratsku stranku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je u srijedu optužbe da se miješa u izbore.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odgovorilo na upit da komentira izvješće, koje će biti predstavljeno u četvrtak u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

No ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedjelju za rusku državnu televiziju da je SAD sve više neprijateljski nastrojen prema Moskvi.

Izrazio je nezadovoljstvo što NATO kontinuirano postavlja vojnu infrastrukturu bliže ruskim granicama s istočnoeuropskim zemljama i kritizirao sankcije nametnute Moskvi zbog krize u Ukrajini. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se