Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspostavljanje opskrbe

Rusija i Ukrajina postigle preliminarni sporazum o plinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Postigli smo prvi ograničen napredak o pitanju plina. Složili smo se oko najvažnijih parametara ugovora', kazao je ukrajinski predsjednik.

Rusija i Ukrajina u petak su postigle napredak prema rješenju problema oko opskrbe plinom, no europski čelnici kazali su kako Moskva mora još puno napraviti da bi se održalo krhko primirje te okončali sukobi u istočnoj Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

Sporazum čiji je cilj ponovno uspostaviti opskrbu Ukrajine ruskim plinom prije početka hladnih zimskih mjeseci uslijedio je nakon prve runde pregovora u Milanu, a Kremlj je ocijenio da su puni "nesporazuma i nesuglasica".

Unatoč tomu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da je sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i čelnicima Francuske i Njemačke omogućio pomak prema smirivanju krize.

"Postigli smo prvi ograničen napredak o pitanju plina. Složili smo se oko najvažnijih parametara ugovora", kazao je, dodavši da se sve strane i dalje namjeravaju pridržavati dogovora o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini postignutog prošli mjesec kako bi se zaustavila priruska pobuna.

Putin upozorio: Plinski rat mogao bi se ponoviti

Kremlj je izvijestio da će Putin i Porošenko kasnije tijekom dana razgovarati u četiri oka.

Zapad je uveo sankcije Rusiji reagirajući na njezinu aneksiju Krima u ožujku i potporu proruskim separatistima koji se bore protiv vladinih snaga na istoku Ukrajine.

Dužnosnici EU-a rekli su kako će se razgovori o plinu nastaviti u Bruxellesu sljedećeg tjedna, a Porošenko je kazao kako se još trebaju riješiti pitanja financiranja.

Moskva je prekinula isporuke plina Ukrajini u lipnju zbog neplaćenih dugova i neslaganja oko cijene. To je izazvalo strahovanja da bi ruske isporuke plina Europi preko Ukrajine mogle biti poremećene ove zime. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene