Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog manje izgreda

Rusija i SAD se napokon dogovorili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Sjedinjene Države su u utorak potpisale protokol koji treba spriječiti izgrede između zrakoplova dviju zemalja u sirijskom zračnom prostoru, priopćio je Pentagon.

Informaciju o potpisivanju tog dokumenta objavio je i zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov, javljaju ruske novinske agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hoće li uspjeti... Putin ima rješenje za problem s izbjeglicama Slika nije dostupna Sve ima svoju cijenu MIGRANT KOJI IMA DRUGAČIJU PRIČU Od Sirije do Švedske stigao 'prvom klasom'

"Današnjim potpisivanjem protokol je stupio na snagu", rekao je Peter Cook, glasnogovornik Pentagona. "Dokument je potpisan nešto ranije tijekom dana" u utorak.

"Protokol sadrži pravila i ograničenja radi sprječavanja izgreda između ruskih i američkih zrakoplova" koji u okviru odvojenih operacija izvode zračne udare na skupinu Islamsku državu (IS) u Siriji, istaknuo je Antonov, a prenosi agencija Ria Novosti.

Putin objavio alarmantnu informaciju - 'Teroristi se šire'

Kada je 30. rujna počela kampanju bombardiranja u Siriji, Rusija je zatražila pregovore radi razmjene informacija kako bi se spriječili izgredi između letjelica dviju zemalja koje sudjeluju u operacijama u istom zračnom prostoru.

Koalicija šezdesetak zemalja na čelu s SAD-om počela je u rujnu 2014. bombardirati IS u Siriji, nekoliko tjedana nakon početka zračnih udara u Iraku.

Rusija tvrdi da su na meti njenih napada IS i druge "terorističke" skupine, ali Pentagon drži da ona gađa pobunjenike koji se bore protiv snaga odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu.

Dosad nije bilo većih izgreda u sirijskom zračnom prostoru, ali dužnosnici američkog ministarstva obrane ističu da su koalicijski zrakoplovi već bili u prilici da moraju mijenjati kurs kako se ne bi našli u istom sektoru s ruskim zrakoplovima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene