Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija i Kina odbacuju kritike Zapada zbog veta na rezoluciju o Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Kina odbacile su u ponedjeljak kritike zapadnih zemalja na njihovo stavljanje veta na rezoluciju UN-a o Siriji, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je reakcije zapada kao 'neprilične i histerične'.

'Neki glasovi na Zapadu koji reagiraju na glasovanje u UN-u neprilični su i gotovo histerični', izjavio je Lavrov na konferenciji za tisak i istaknuo kako je 'histeričnim izjavama cilj prikriti ono što se događa, činjenicu da u Siriji postoji više izvora nasilja'.

Vlasti u Pekingu demnatirale su optužbe da štite sirijski režim i navele da je Kina bila primorana staviti veto na prijedlog rezolucije o Siriji, budući da prije glasovanja nisu riješene nesuglasice u vezi s tekstom rezolucije.

'Nikoga ne štitimo. Branimo pravdu u slučaju Sirije', priopćeno je iz kineskog ministarstva vanjskih poslova. 'Kina ne prihvaća optužbe SAD-a o kinesko-ruskom vetu na rezoluciji o Siriji', navodi ministarstvo.

Nekoliko diplomata i zapadnih stručnjaka ocijenilo je u nedjelju da će dvostruki ruski i kineski veto na rezoluciju o Siriji u Vijeću sigurnosti UN-a ohrabriti predsjednika Bašara al-Asada da nastavi nesmiljenu represiju sirijskih oponenata. Američka državna tajnica Hillary Clinton izrazila je bojazan da Siriji prijeti brutalan građanski rat.

Ovo je drugi put da Moskva i Peking sprečavaju Vijeće sigurnosti da izađe iz gotovo 11-mjesečne tišine o Siriji, tijekom koje je u represiji smrtno stradalo najmanje 6.000 osoba. (Hina)

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene