Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasnogovornik Kremlja

Rusija gubi strpljenje: "Gubimo vrijeme umjesto da rješavamo probleme"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i Sjedinjene Države "gube vrijeme" umjesto da normaliziraju odnose, izrazio je u četvrtak žaljenje glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Glasnogovornikove izjave svjedoče da Moskva gubi strpljenje nakon najave američkog predsjednika Donalda Trumpa tijekom kampanje o približavanju Rusiji koja se tri tjedna nakon njegova preuzimanja dužnosti još nije provela u djelo.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja

"Ima puno problema i gubimo vrijeme budući da ih ne rješavamo", rekao je Peskov novinarima.

"Neki problemi su takvi da ih ni Sjedinjene Države ni Rusija sami ne mogu uspješno riješiti", kazao je.

Veze Washingtona i Moskve naglo su se pogoršale u vrijeme mandata Baracka Obame nakon ruske aneksije Krima 2014., potaknuvši četvrt stoljeća nakon pada SSSR-a takozvani drugi hladni rat Rusije i SAD-a.

Ruske vlasti su se bile ponadale da će Trump ubrzo ukinuti gospodarske sankcije i da će popustiti napetost u njihovim vezama.

"Još se nadamo da će se, prije ili kasnije, pokrenuti proces uspostave normalnih veza (...) s Washingtonom", istaknuo je Peskov.

Dmitrij Peskov je dao izjavu nekoliko sati prije prvog susreta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njegova novog američkog kolege Rexa Tillersona u Bonnu, u prigodi održavanja sastanka G20.

Susret se događa u času kada je Trump u središtu polemike zbog navodnih kontakata pojedinih njegovih bliskih suradnika s ruskim čelnicima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na "obnovu dijaloga" ruskih i američkih tajnih služba.

"Na najvišoj razini trebamo s inozemnim partnerima njegovati suradnju u borbi s terorizmom", rekao je na svečanosti pred čelnicima ruske tajne službe (FSB), dodavši da želi "obnovu dijaloga s tajnim službama Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a".

Putin: "Nismo krivi za prekid dijaloga"

"Nismo krivi za prekid i zastoj dijaloga", pojasnio je ruski predsjednik rekavši kako je "očito da sve vlade i međunarodne organizacije moraju surađivati na polju borbe s terorizmom".

Pohvalivši svoje sigurnosne službe, Putin je dodao da su one u 2016. spriječile "45 kaznenih djela u vezi s terorizmom", među kojima 16 napada.

Usto je kazao da su u Rusiji u 2016. otkrivena 53 obavještajna časnika i 386 agenata stranih sigurnosnih služba, dodajući da se "djelatnost ruskih sigurnosnih služba ne smanjuje".

Ruski predsjednik je također osudio informatičke napade na Rusiju koji su se, rekao je, utrostručili u odnosu na 2015., pozivajući na jačanje borbe s hakerskim napadima.

Među prijetnjama domaćoj sigurnosti Putin je spomenuo i NATO koji je u srpnju 2016. na summitu u Varšavi "proglasio Rusiju svojom najvećom prijetnjom i za svoju glavnu zadaću si postavio ograničavanje njezina utjecaja".

"NATO-ovo širenje u tom smislu se nastavlja", rekao je ruski predsjednik.

Izjave ruskog predsjednika dolaze u času kada Moskva pokazuje znakove nestrpljenja u vezi s približavanjem koje je obećao američki predsjednik Donald Trump uoči izbora u studenom i koje se još nije ostvarilo tri tjedna nakon njegova preuzimanja dužnosti.
 

 

 

 

(Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene