449303
449303
449303
449303
449303

SPREMA SE ZA NUKLEARNI RAT? Otkriveni Putinovi tajni bunkeri na Uralu

  • , 07.09.2016., 11:05
  • Autor:
  • komentara

Na tajnim lokacijama širom Rusije počela je izgradnja i obnova bunkera koji mogu izdržati udare nuklearnih bombi o čemu su izvijestili ruski mediji.

 
 
 
 
Planina Yamantau u Rusiji (Screenshot Google)
Planina Yamantau u Rusiji (Screenshot Google)

Novi objekti, koji se grade na strateškim lokacijama u okolici Moskve, izazivaju sumnju i zabrinutost Zapada da se ruski lider Vladimir Putin priprema za sukob velikih razmjera.

Putin je navodno naredio da se jedan od velikih zapovjednih centara za slučaj nuklearnog rata izgradi u planinama Urala, na području koje obuhvaća oko 600 kvadratnih kilometara. Na satelitskim snimkama zabilježene su nove građevine u blizini planine Yamantau. I ruski mediji su prenijeli da se bunkeri grade širom Rusije, a CIA je do sada identificirala dva bunkera - Voronovo i Šarapovo.

Sve se to događa u vrijeme kada se Rusija priprema za testiranje naprednog nuklearnog projektila 'Satan 2' koje je, pretpostavlja se, toliko jako da može uništiti područje veličine Francuske.

Stručnjaci za sigurnost upozoravaju da nuklearni rat nije tako daleka budućnost ili nešto nezamislivo kako se možda čini.

Loren Thompson, ekspert za sigurnost iz instituta Lexington objašnjava da se mogućnost nuklearnog rata između SAD-a i Rusije svakog dana povećava.

'Najvjerojatnije mjesto gdje bi moglo doći do vojne konfrontacije je Baltik, odnosno Litva, Latvija i Estonija. Jednog dana potvrdit će se da je najveća greška američkih lidera bila ta što su zanemarili mogućnost nuklearnog rata između Amerike i Rusije nakon što je završen Hladni rat', smatra Thompson.

Odnosi Rusije i Zapada osobito su napeti od aneksije Krima, a Putin je nervozan zbog vojnih vježbi NATO-a na Baltiku kao i stalnog dopremanja naoružanja u članice Saveza.

Ruska vojska posjeduje najveći nuklearni arsenal na svijetu od 7.300 bojevih glava, a neke od njih postavljene su 70-ak kilometara od američkog teritorija na Aljasci, prenosi britanski Express.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se