Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro izručenje

Rusija ga traži zbog 11 ubojstava, a on u Srbiji radio kao novinar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija će Rusiji uskoro izručiti ultradesničara Ilju Gorjačeva, koji je svojedobno predlagao Šešelja za počasnog građanina Moskve, a u Srbiji je bio registriran kao dopisnik nekih ruskih medija. Traže ga, između ostalog, zbog ubojstava.

Ministarstvo pravosuđa i državne uprave Srbije donijelo je u četvrtak konačnu odluku da se vođa ruske desničarske organizacije 'Ruski obraz' Ilja Gorjačev izruči Rusiji, potvrđeno je beogradskim medijima u ovom ministarstvu.

Pročitajte i ovo Samit u Tirani Diplomatski o Putinu Vučić o odnosu Srbije i Ukrajine: "Podržavamo njihov teritorijalni integritet, ali nismo potpisali nikakve aranžmane" Aleksandar Vučić U strahu su Rusi koji su pobjegli u Srbiju u strahu za život: "Stiglo nam je pismo. Bilo je šokantno"

Kako se navodi, ministar pravosuđa Nikola Selaković potpisao je u četvrtak ukaz o izručenju, a odluka je danas dostavljena Interpolu. 'Datum izručenja neće biti priopćen iz sigurnosnih razloga', navodi B92.

>> Ultradesničari predlažu Šešelja za počasnog građanina Moskve

Žalbeni sud u Beogradu u rujnu je pravomoćno odobrio izručenje Gorjačeva nakon što je potvrdio rješenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjeni zakonski uvjeti za ekstradiciju koju je od Beograda zatražila Moskva.

Rusija je Srbiji uputila zahtjev za izručenje Gorjačeva jer je protiv njega u tijeku kazneni postupak po optužnici od 29. ožujka 2013. zbog organiziranja ekstremističke zajednice, razbojništva, ubojstva i nelegalne kupnje, prijenosa, prodaje ili nošenja oružja i eksploziva te eksplozivnih naprava.

Ilja Gorjačev uhićen je u Beogradu 9. svibnja po Interpolovoj tjeralici koju je raspisala Rusija.

Obrana Gorjačeva tvrdi da su optužbe protiv njega u Rusiji iskonstruirane iz političkih razloga te da se temelje, navodno, samo na tvrdnjama jednog osuđenika na doživotnu robiju 'kojem je specijalnim mjerama iznuđen iskaz', navodi B92.

Međutim, stajalište je Žalbenog suda u Beogradu da su ispunjeni svi preduvjeti za izručenje Gorjačeva jer on nije državljanin Srbije, već Rusije, a u Srbiji nije optužen ni za jedno kazneno djelo, niti je njegov slučaj obuhvaćen amnestijom. Također, Srbija je od Rusije dobila jamstvo da smrtna kazna, koja je propisana za kazneno djelo ubojstva, u povodu kojeg je zahtijevano izručenje, neće biti izrečena, odnosno izvršena.

Gorjačev je od 24. siječnja 2011. u Beogradu registriran kao stalni dopisnik pojedinih ruskih medija iz Srbije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene