Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulaže milijarde

Rusija dobila pristup zalihama nigerijskog plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna oružana skupina iz južne Nigerije, Pokret za emancipaciju delte Nigera (Mend), objavila jeda je u zoru izvela napad na naftovod anglonizozemske tvrtke Royal Dutch Shell, a u povodu posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Pročitajte i ovo Robert Golob Važan projekt Slovenija planira izgraditi plinovod kako bi susjednoj državi pomogla smanjiti ovisnost o ruskom plinu Slika nije dostupna OTKRIĆE KOJE ĆE PROMIJENITI PUNO TOGA NA MEDITERANU Super-divovsko nalazište na koje Putin ne može utjecati

Mend je obznanio da napadom želi obilježiti posjet ruskog predsjednika koji je u srijedu navečer u Abuji najavio da je Rusija spremna uložiti ‘milijarde dolara’ u naftni i plinski sektor Nigerije. Prigodom tog posjeta ruski naftni div Gazprom potpisao je sporazum o suradnji s Nigerijskom nacionalnom naftnom korporacijom kojim će dobiti pristup zalihama nigerijskog plina, među najvećima u svijetu. Nigerijski predsjednik Umaru Yar'Adua rekao je da su sporazumi Rusije i Nigerije velika prilika za energetske projekte među kojima je i transsaharski plinovod kojim bi se nigerijski plin izvozio u Europu. U nedjelju je Mend preuzeo odgovornost za tri napada na postrojbe Shella.

'Naftni rat'

Taj pokret, poznat i po čestim otmicama stranih radnika u delti Nigera, uključujući i hrvatske, 7. lipnja počeo je ‘naftni rat’ u ime siromašnog stanovništva Delte Nigera za koje tvrdi da ga eksploatiraju strane kompanije. Predsjednik Umaru Yar'Adua ponduio je amnestiju pobunjenicima ako polože oružje u roku od dva mjeseca, s početkom 6. kolovoza. Vlada drži bi oko 20,000 boraca moglo ući u taj program, no mnogi su skeptični hoće li amnestija biti dovoljna da zaustavi krađu nafte, bombaške napade na naftovode te otmice stranih radnika čiju slobodu strane tvrtke plaćaju velikim otkupninama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene