Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija će uložiti veto da spriječi jednostranu neovisnost Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija će uložiti veto u Vijeću sigurnosti UN-a u slučaju da se predloži rješenje statusa Kosova kojim bi se dopustilo da ta pokrajina jednostrano proglasi neovisnost, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za dnevnik Vremja novostej.

"Ako bude predloženo rješenje koje odobrava jednostrano proglašenu neovisnost Kosova naravno da ćemo uložiti veto", istaknuo je Lavrov.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rusija upozorila SAD zbog Kosova Slika nije dostupna 'Tko prizna Kosovo, navući će na sebe prokletstvo'

Kako je pojasnio, Rusija to neće učiniti iz pakosti nego zato što je veto važan element međunarodnog prava koje nakon Drugog svjetskog rata omogućava izbjegavanje velikih globalnih sukoba.

"Obaveza glavnog tajnika UN-a, obaveza misije UN-a na Kosovu je uspostaviti uvjete za postizanje političkog rješenja. Oni će biti dužni proglasiti nezakonitom odluku kosovskih čelnika o jednostranom proglašenju neovisnosti", ustvrdio je.

Lavrov je rekao da su planovi SAD-a i Europske unije da zaobiđu UN prilikom donošenja odluke o statusu Kosova "u biti prvi pokušaj da se kaže da Ujedinjeni narodi više ne zanimaju Zapad" i da će oni "složene probleme rješavati izvan okvira UN".

"Ako NATO i EU izjavljuju ... da će sami odlučivati kako podijeliti Srbiju, kako joj otkinuti Kosovo, kako spriječiti kosovske Srbe da izraze svoje mišljenje o tome, tada se stavljaju van okvira međunarodnog prava", izjavio je Lavrov. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene