Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako uplate 2,2 milijarde eura

Skupo će ih koštati...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija bi mogla početi opskrbljivati Ukrajinu plinom već slijedeći tjedan ako Kijev uplati 2,2 milijarde dolara duga i predujma, priopćio je u petak Gazprom, nakon što je tijekom noći potpisan sporazum kojim je privremeno riješen plinski sukob Kijeva i Moskve.

Moskva, Kijev i Europska unija postigli su sporazum koji će vrijediti do ožujka 2015. a po njemu će se obnoviti opskrba Ukrajine ruskim plinom kroz zimu i osigurati tranzit preko Ukrajine za Europu.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

"Sve ovisi o tome kada će Ukrajina izvršiti uplatu. Koliko shvaćamo, to bi se moglo dogoditi već krajem slijedećeg tjedna", rekao je čelnik Gazproma Aleksej Miller za televizijsku postaju Rusija24, upitan o vremenskim rokovima početka opskrbe.

Kremlj je u petak pozdravio dogovor "kao važan korak u kontekstu osiguranja daljnjeg neprekinutog tranzita plina u Europu".

Ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski Petro Porošenko, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande u telefonskom su razgovoru pozdravili dogovor, priopćio je Kremlj.

"Čelnici su pozdravili dogovor o uvjetima opskrbe i tranzita ruskog prirodnog plina u Ukrajinu. To je važan korak kojim bi se trebao zajamčiti daljnji neprekinuti tranzit plina u Europu", kazao je ured Kremlja za odnose s javnošću.

Sporazum koji će vrijediti do ožujka 2015. potpisali su ruski i ukrajinski ministri energetike Aleksandar Novak i Jurij Prodan te europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger.

Rusija, Ukrajina i EU potpisale plinski sporazum

Rusija ispunjava oko trećine europskih potreba za plinom, a polovica te količine ide kroz plinovode koji prolaze kroz Ukrajinu.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk kazao je da je odlučan zajamčiti siguran prolaz u EU. "Ukrajina želi osigurati tranzit i ... neće dati Rusiji šansu da ucjenjuje Ukrajinu i Europu", rekao je Jacenjuk, dodajući da bi opskrba trebala početi unutar 36 sati od uplate.

Ukrajinci će dug od 3,1 milijarde dolara platiti u dva obroka, prvi odmah, a drugi do konca godine. Plinski sporazum između Rusije i Ukrajine je "možda prvi znak popuštanja napetosti između dviju zemalja", rekao je Oettinger.

Ukrajina se obvezala preostali dug od 1,65 milijardi dolara podmiriti do kraja godine, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Ugovor predviđa cijenu od 385 dolara za tisuću prostornih metara plina za čitavo trajanje ugovora koji vrijedi od studenoga do kraja ožujka 2015. Plin će se plaćati unaprijed za svaki sljedeći mjesec. Kijev je dobio jamstvo da se cijena neće mijenjati za vrijeme važenja ugovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene