Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgoda nije pomogla

'Ruski veto ponižava žrtve iz Srebrenice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim Rusije koja je stavila veto na rezoluciju, Kina, Nigerija, Angola i Venezuela bile su suzdržane.

Vijeće sigurnosti Ujedninjenih naroda u srijedu je glasovalo o rezoluciji koju je izradila britanska delagacija, a kojom bi se osudilo masovno ubijanje 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebenici 1995. godine.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Napad na Ukrajinu na Vijeću sigurnosti UN oštro kritizirao ruske napade na Ukrajinu: "Putin je odlučio obilježiti ove blagdane"

Kako javlja Reuters, Rusija je blokirala rezoluciju kojom bi se pokolj u Srrebrenici osudio kao genocid.

UN: Odgođeno glasovanje o Srebrenici zbog mogućeg veta Rusije

Podsjetimo, glasovanje je u utorak prebačeno za srijedu kako bi Velika Britanija i SAD pokušali uvjeriti Rusiju da ne stavi veto na dokument koji je trebao biti donesen u povodu 20. godišnjice zločina.

Osim Rusije koja je stavila veto na rezoluciju, Kina, Nigerija, Angola i Venezuela bile su suzdržane, dok je preostalih 10 članova Vijeća glasalo za.

Tri cilja rezolucije

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond izrazio je duboko razočarenje ruskim vetom na rezoluciju o Srebrenici koju je trebao usvojiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ističući kako je takav postupak Moskve "ponižavanje žrtava i njihovih obitelji".

"Veoma smo razočarani što je na našu rezoluciju povodom obilježavanja dvadeset godina od događaja u Srebrenici danas stavljen veto", kazao je Hammond u izjavi koju je medijima dostavilo britansko veleposlanstvo u Sarajevu.

Pojasnio je kako se rezolucijom nije diskriminiralo niti umanjivalo bilo koje žrtve.

"Mi smo imali tri cilja: odati počast žrtvama genocida u Srebrenici i žrtvama na svim stranama tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini, pozvati na pravdu za sve kao i na pomirenje te da Ujedinjeni narodi iz ovih tragičnih događaja izvuku pouke", naveo je Hammond.

Istaknuo je kako rezolucija nije upirala prstom krivnje ni u koga niti joj je cilj bio ponovo izazvati bolne podjele.

"Neusvajanje rezolucije je ponižavajuće za obitelji žrtava i preživjele iz Srebrenice. Istinsko pomirenje zahtjeva suočavanje s činjenicama iz prošlosti na svim stranama i odlučnost da se iz toga izvuku pouke za budućnost. Imamo obvezu prema svima onima koji su u ratu izgubili život zajedno raditi na izgradnji sigurne i prosperitetne Bosne i Hercegovine", stoji u izjavi šefa britanske diplomacije. (Ma.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene