Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusi zabranili Britancima ispitivanje Trepaškina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski detektivi, koji su započeli istragu u Rusiji o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka, neće moći razgovarati s nekadašnjim obavještajnim časnikom Mihailom Trepaškinom, koji je na izdržavanju zatvorske kazne zbog odavanja državne tajne, javili su ruski mediji.

Odvjetnici Trepaškina, koji je osuđen 2004. na četiri godine zatvora, jučer su izjavili da je on spreman dati informacije britanskim službama sigurnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Polonij kojim je ubijen Litvinenko vrijedi oko 10 milijuna dolara Slika nije dostupna Kovtun ipak ozračen polonijem?

"Trepaškin je na odsluženju kazne zbog izdaje i zato mu ne možemo dozvoliti kontakt sa stranim službama sigurnosti", rekao je glasnogovornik Službe saveznih zatvora Aleksandar Sidorov.

Prema njegovim riječima, niti jedna zemlja to ne bi dozvolila,
prenosi RIA Novosti.

Međutim, Trepaškinova odvjetnica Jelena Liptser izjavila je
novinarima da je razočarana zbog te odluke jer se njome ometa istraga.

"Ruske su vlasti izjavile da su voljne pomoći u istrazi tog slučaja i stoga bi se na zabranu razgovora predstavnika Scotland Yarda s Trepaškinom moglo gledati kao na pokušaj skrivanja istine", ustvrdila je.

Detektivi Scotland Yarda doputovali su u nedjelju navečer u Moskvu kako bi ispitali nekoliko ljudi koji su se sastali s Litvinenkom u vrijeme njegova trovanja početkom studenoga, uključujući poslovne ljude Dmitrija Kovtuna i Vjačeslava Sokoljenka te bivšeg časnika KGB-a Andreja Lugovoja. 

Imena još dvojice svjedoka s kojima dektektivi žele
razgovarati nisu objavljena.

Trepaškin je ranije napisao u pismu da je upozorio Litvinenka, koji je umro od trovanja radioaktivnim polonijem u jednoj londonskoj bolnici 23. studenoga, da je isplanirano njegovo ubojstvo zbog njegova prebjega 2000. godine.

Smrt Litvinenka, žestokog kritičara Kremlja, izazvala je vruće
medijske rasprave i okaljala je imidž Rusije u svijetu budući da je bivši špijun ostavio pismo u kojem navodi da je predsjednik Vladimir Putin naručio njegovo ubojstvo, piše RIA Novosti.

Moskva je u nekoliko navrata odbacila te optužbe i dovela je u
pitanje autentičnost pisma. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je skandal koji su raspirili mediji
u Velikoj Britanija naštetio rusko-britanskim odnosima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene