Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prilika za zaradu

Rusi već prodaju dijelove meteorita! Evo koliko se zarađuje na njima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijelovi meteorita koji je pao na Čeljabinsk već se prodaju na nekim ruskim internetskim stranicama. 'Jeftino prodajem dijelove meteorita, kasnije ću objaviti fotografije', napisao je jedan Rus.

Kolika će biti cijena dijelova meteorita koji su danas pali na Rusiju nije još poznato, ali inače prodaja dijelova meteorita ipak nije tako česta.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive

Najveća dražba meteorita do sada održana je u New Yorku prošle godine i na njoj su prodani meteoriti s Marsa i najveći komad stijenja s Mjeseca za više od milijun dolara!

Na dražbi je ponuđeno oko 125 meteorita, od sivih rupičastih grudica željeza do sjajnih i glatkih nebeskih predmeta koji svjetlucaju s izvanzemaljskim draguljima.

>> Na dražbi se nudili meteoriti s Marsa i stijenje s Mjeseca

Posebnost meteorita

Jedan par iz Tennesseeja nedavno je otkrio kako je kamen koji je od 1930. godine u vlasništvu njihove obitelji zapravo dio meteorita palog na Zemlju vjerojatno 1853. godine. Prodali su ga Sveučilištu u Kentuckyju koje je procijenilo da je kamen star više od četiri i pol milijarde godina, ali nije poznato za koju cijenu.

>> Meteorit star više od 4 milijarde godina držali u vrtu kao ukras

Prodaju se i predmeti načinjeni od meteorita

Nisu prodavani samo dijelovi meteorita već i predmeti načinjeni od njih. Tako je jedna tvrtka u Oregonu izradila nekoliko desetaka komada brijaće britvice napravljene od meteoritskog metala i safira te ih naplaćuje preko 500.000 kuna po komadu. Nikad neće zahrđati, nikad neće otupjeti, jednom riječju, trajati će vječno, tvrde iz tvrtke i upravo zato britvice prodaju po ovako visokoj cijeni.

>> Ravno iz svemira: Britvica napravljena od meteorita i cijenom od 500.000 kuna

Prodajom meteorita bave se inače i kolekcionari iz Francuske, Carine Bidaut i Bruno Fectay.

Nakon pada današnjeg meteorita ruska je vojska ubrzo nakon pada meteorita koji je na tom području napravio krater promjera šest metara zatvorila to područje tako da neće biti mnogo privatnih kolekcionara koji će ovo kamenje moći ponuditi kupcima željnih premeta iz svemira.

>> VIDEO Poput apokalipse: Meteoriti padali na zgrade u Rusiji, 725 ozlijeđenih! Stiže novi?

Koliko su česti udari meteorita?

Stručnjaci kažu da se manji udari dogode pet do deset puta na godinu. Veliki udari poput ovog koji se u Rusiji dogodio danas su rjeđi i događaju se svakih pet godina, prema Addiju Bischoffu, minerologu n Sveučilištu Muenster u Njemačkoj. Većina ovih udara događa se na nenaseljenim područjima.

Kada je posljednji put pao sličan meteorit?

Astronomi su 2008. godine primijetili meteor koji se kretao prema Zemlji, i to 20-ak sati prije nego je ušao u Zemljinu atmosferu. Eksplodirao je iznad afričke zemlje Sudan i pri tom nitko nije ozlijeđen. Najveći poznati meteorit koji je udario u Zemlju u skorije vrijeme je meteorit koji je pao u Tunguskoj u Sibiru 1908. Godine. Čak i taj udar koji je bio daleko jači od ovoga koji se dogodio danas, nije nikoga ozlijedio.

>> 'Tunguski' asteroid će iduće godine 'očešati' Zemlju

Znanstvenici vjeruju da je jači meteorit udario u Zemlju prije 66 milijuna godina i moguće da je odgovoran za izumiranje dinosaura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene