Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVO SJEDIŠTE

Rusi upozoravaju: "Teroristi IS-a pobjegli su u Afganistan i imaju više od 10.000 boraca, a SAD ih podcjenjuje"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teroristička skupina Islamska država ima više od 10 tisuća boraca u Afganistanu i Rusija vjeruje da SAD potcjenjuje njihovu prijetnju, rekao je Zamir Kabulov, posebni ruski izaslanik za Bliski istok.

Koalicija predvođena Amerikom, a koju su poduprle snage sirijske vojske i Rusija, izbacila je Islamsku državu iz Sirije i Iraka, njenih donedavnih sjedišta, nakon čega su mnogi borci IS-a završili u Afganistanu, upozorava Zamir Kabulov, šef odjela za Bliski istok ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Rusija planira ukloniti Talibane s popisa terorističkih organizacija Službeno nitko nije priznao Afganistan Rusija planira ukloniti talibane s popisa terorističkih organizacija: "Oni su de facto vlast u Afganistanu"

"Rusija je bila među prvim zemljama koja je upozorila na ekspanziju IS-a u Afganistanu. U zadnje vrijeme je Islamska država povećala prisutnost u toj zemlji. Prema našoj procjeni njihove snage tamo broje više od 10 tisuća boraca te da i dalje rastu. To uključuje i nove borce koje su iskustvo stekli na bojištima u Siriji i Iraku", rekao je Kabulov za RIA Novosti.

Snage Islamske države najjače su u sjevernom Afganistanu, na granici s Tadžikistanom i Turkmenistanom, što posebno zabrinjava Rusiju koja ima bliske povijesne veze s obje nacije, dodao je Kabulov.

"Cilj IS-a je definitivno povećati utjecaj izvan Afganistana, kojeg koriste kao svoje sjedište, što predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju središnjoj Aziji i južnim dijelovima Rusije", rekao je Kabulov, dodajući da Rusija i Amerika imaju različita mišljenja o veličini prijetnje IS-a za Afganistan i središnju Aziju.

Washington je usredotočen na borbu protiv Talibana i u procesu je otuđenja od drugih nacija u toj regiji, smatraju Rusi.

"Uzimajući u obzir stanje na terenu, a prema kojem Talibani kontroliraju pola zemlje, pitanje je čini li Amerika dovoljno? Rusija se zauzima za suradnju s međunarodnim partnerima temeljenoj na jednakosti i koja uzima u obzir interese svih zemalja u regiji", kaže Kabulov.

Amerika je nedavno optužila Pakistan da se nedovoljno snažno bori protiv Taribana i zaprijetila protumjerama ukoliko Pakistan ne pojača operacije na svom području. Takve su kritike razbuktale antiameričko raspoloženje među pakistanskim vojnim zapovjednicima.

Kabulov je rekao da je Moskva spremna surađivati s Washingtonom na poticanju stabilnosti u Afganistanu, te dodao da je Amerika odlučila zaustaviti tu suradnju, a ne Rusija.

Moskva je u travnju pozvala Ameriku da sudjeluje u afganistanskim mirovnim pregovorima pod vodstvom Rusije, što je Washington odbio, piše RT.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene