Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Realna opasnost

OZBILJNO UPOZORENJE Problem iz svemira mogao bi izazvati rat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirske agencije u SAD-u i Rusiji prate na tisuće komada svemirskog otpada veće od 10 centimetara, ali isto tako procjenjuju da bi u orbiti moglo biti i na bilijune još manjih komada otpada.

Sve veći problem gomilanja otpada u Zemljinoj orbiti mogao bi isprovocirati oružani sukob, a razlog tome bio bi krivo interpretiranje mogućih oštećenja na vojnim satelitima. Naime, štetu nastalu od sudara s otpadom, moglo bi se krivo interpretirati i kao napad, upozoravaju ruski znanstvenici.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja

Istraživači s Ruske akademije znanosti u Moskvi ističu da svemirski otpad ima "posebnu političku opasnost", jer je teško odrediti je li satelit koji normalno radi i obavlja svoju funkciju u orbiti, pogođen fragmentom otpada ili je možda riječ o napadu druge države na njega.

Svemirske agencije u SAD-u i Rusiji prate na tisuće komada svemirskog otpada veće od 10 centimetara, ali isto tako procjenjuju da bi u orbiti moglo biti i na bilijune još manjih komada otpada.

Čak i najmanji komad svemirskog otpada može prouzročiti štetu na svemirskoj letjelici, prilikom sudara pri kombiniranim brzinama od više od 56.000 kilometara na sat, prenosi Guardian.

Sve to moglo bi izazvati politički ili čak oružani konflikt između zemalja koje imaju svoje satelite, pogotovo vojnu tehnologiju, u Zemljinoj orbiti, smatra ruski astrofizičar Vitalij Aduškin, čiju je studiju objavio znanstveni žurnal Acta Astronautica.

"Vlasnik oštećenog ili uništenog satelita teško može u kratkom vremenu otkriti pravi uzrok nesreće", kaže Aduškin.

Upozorenje dolazi nakon što je ruski satelit Blits oštećen tijekom sudara s otpadom koji je nastao nakon što je Kina oborila svoj stari satelit za praćenje atmosferskih prilika 2007. godine. Spomenuti ruski satelit oštećen je 2013. godine.

Uništenje tog ruskog satelita, Zemljinu je orbitu zagadilo s dodatnih 3.000 komada otpada. Aduškin upozorava da ako se nešto ne učini da se otpad iz Zemljine orbite očisti, taj će prostor s vremenom postati sve ispunjeniji, sve manjim i manjim fragmentima otpada.

Samo 2014. godine Međunarodna svemirska postaja morala je preventivno manevrirati u orbiti čak pet puta kako bi se izbjegao sudar sa otpadom u orbiti, govore podaci ruske svemirske agencije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene