452582
452582
452582
452582
452582

NATO presreo ruske borbene avione iznad Europe

  • , 05.10.2016., 18:14
  • Autor:
  • komentara

Vojne letjelice europskih država presrele su dva ruska borbena aviona tupoljev Tu-160 na putu od Norveške prema sjevernoj Španjolskoj.

 
 
 
 
Ratni zrakoplovi (Foto: AFP)
Ratni zrakoplovi (Foto: AFP)

Norveški, britanski, francuski i španjolski ratni avioni presreli su ruske lovce u svom zračnom prostoru.

Spomenuti incident dogodio se 22. rujna, ali nije bio poznat javnosti sve dok francusko ministarstvo obrane nije objavilo priopćenje u kojem su naveli da su dva norveška aviona prva primijetila ruske lovce na sjeveru i da su podigla još dva lovca F-16 kako bi ih ispratili do juga Škotske, javlja BBC.

Britanija je poslala svoj borbeni avion koji je pratio ruske lovce zapadno od Shetlanda, ali ih nije presretao, jer ruski avioni nisu ušli u britanski zračni prostor.

Francuski borbeni avioni ruske su lovce dočekali zapadno od Irske, 100 kilometara od britanske obale, priopćilo je francusko ministarstvo odbrane.

Dva španjolska lovca F-18 konačno su presrela ruske avione sjeverno od grada Bilbaoa, poslije čega su se ruski lovci okrenuli i vratili, navodi BBC.

Island se istog dana žalio da su dva ruska lovca letjela previše blizu civilnih aviona.

Oni su naveli da su borbeni avioni letjeli između 1.800 i 2.700 metara ispod putničkog aviona koji je bio na putu od Rejkjavika do Stokholma.

Ovaj se incident dogodio u trenutku velike napetosti između Zapada i Rusije. Analitičari navode da se broj ruskih aviona koje presreću NATO avioni znatno povećao.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se