Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKCIJA U ZRAKU

NATO presreo ruske borbene avione iznad Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vojne letjelice europskih država presrele su dva ruska borbena aviona tupoljev Tu-160 na putu od Norveške prema sjevernoj Španjolskoj.

Norveški, britanski, francuski i španjolski ratni avioni presreli su ruske lovce u svom zračnom prostoru.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Spomenuti incident dogodio se 22. rujna, ali nije bio poznat javnosti sve dok francusko ministarstvo obrane nije objavilo priopćenje u kojem su naveli da su dva norveška aviona prva primijetila ruske lovce na sjeveru i da su podigla još dva lovca F-16 kako bi ih ispratili do juga Škotske, javlja BBC.

Britanija je poslala svoj borbeni avion koji je pratio ruske lovce zapadno od Shetlanda, ali ih nije presretao, jer ruski avioni nisu ušli u britanski zračni prostor.

Francuski borbeni avioni ruske su lovce dočekali zapadno od Irske, 100 kilometara od britanske obale, priopćilo je francusko ministarstvo odbrane.

Dva španjolska lovca F-18 konačno su presrela ruske avione sjeverno od grada Bilbaoa, poslije čega su se ruski lovci okrenuli i vratili, navodi BBC.

Island se istog dana žalio da su dva ruska lovca letjela previše blizu civilnih aviona.

Oni su naveli da su borbeni avioni letjeli između 1.800 i 2.700 metara ispod putničkog aviona koji je bio na putu od Rejkjavika do Stokholma.

Ovaj se incident dogodio u trenutku velike napetosti između Zapada i Rusije. Analitičari navode da se broj ruskih aviona koje presreću NATO avioni znatno povećao.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene