Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Medijske analize

Rusi se čude Srbima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski mediji istražuju zašto je prema nedavnom istraživanju provedenom u Novom Sadu Vladimir Putin najpopularniji političar u Srbiji.

Nedavno ispitivanje javnog mnijenja u Novom Sadu pokazalo je da je političar o kojem građani imaju najpozitivnije mišljenje predsjednik Rusije Vladimir Putin. Putin je dobio više od 50 posto glasova ispitanika, piše Mondo.

Pročitajte i ovo Željeznička nesreća u Srbiji Teška nesreća u Beogradu Sudarili se vlakovi u tunelu: Jedan prošao kroz crveno, 13 osoba je ozlijeđeno Ilustracija putnički i teretni vlak Sudar dva vlaka u Beogradu: Ima više ozlijeđenih

To, inače, nije prva anketa provedena u Srbiji koja je pokazala takav rezultat te mnogi mediji, naročito u Rusiji, ali i analitičari u drugim zemljama, pitaju se sada zašto je Putin najpopularniji političar među Srbima i čime je zadobio njihovo povjerenje.

>> Gdje Putin skriva svoju ljubavnicu: S gimnastičarkom (29) ima već dvoje djece?!

Ruski mediji tako spekuliraju da je upravo u Novom Sadu anketa dala takve rezultate zato što je tamo nedavno vraćanje službenog pisma ćirilice u gradske autobuse u velikom dijelu medija popraćeno gotovo kao skandal, iako je riječ o usklađivanju s važećim ustavom. Slična je situacija, prenosi Mondo Glas Rusije, i kada je riječ o mnogo većim temama, kao što je, na primjer, Kosovo i Metohija, kada mnogi srbijanski političari izbjegavaju izreči očigledne stvari.

S druge strane, ruski predsjednik do sada je iskoristio mnoge prilike da svjetskoj javnosti skrene pažnju na pojedine činjenice koje se tiču Srbije i to ponekad na uvjerljiviji način od samih srbijanskih dužnosnika. Na primjer, povodom analize društveno-političkog stanja u svijetu i onog što se očekuje u ovoj godini, Putin se osvrnuo na ponašanje SAD-a prema malim narodima, posebno Srbima. 'Onaj koji sebe danas neslužbeno i neopravdano naziva gospodarom svijeta, trebao bi znati da niti je zaista najjači niti mu trenutačna pozicija daje za pravo da ugnjetava druge narode, države i vjere', rekao je Putin.

'Svjedoci smo da je jednom narodu sa Balkana teritorij raskomadan od strane tih velikih sila, a da se taj narod i dalje smatra krvnikom, a ne žrtvom, krivcem, a ne oštećenikom. Tome moramo reći dosta', rekao je Putin jasno aludirajući na Srbiju i Srbe.

Na jednoj od konferencija za novinare Putin je govorio o Kosovu i Metohiji. 'Podrška jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova je nemoralna i protupravna. Kako vas nije stid, Evropljani, da s takvim dvostrukim standardima pristupate rješavanju istih pitanja u različitim dijelovima sveta?', upitao je Putin.

Putin je, kako navode analitičari, tijekom posjeta ruskog diplomata Dmitrija Rogozina poručio Srbiji da vrati suverenitet i snagu. Visoki dužnosnik ruske vlade je tada između ostalog poručio da je 'Rusija s vama, Putin je s vama, potrebna nam je jaka Srbija koja će zastupati svoje stavove.'

Na prošlogodišnjem obrazovnom forumu, Putin je rekao da će učiniti sve da Srbija ima budućnost i da će pomoći da odnosi dviju zemalja budu bolji, kao i da će se potruditi da Srbija i Rusija imaju zajedničku budućnost. Ruski mediji pišu da je zanimljivo na koji je način ruski predsjednik završio razgovor sa srpskim predsjednikom povodom novogodišnjih praznika. Putin je izrekao krajnje neuobičajene riječi pozdrava, koje se rijetko ili gotovo nikada ne mogu čuti u svijetu visoke politike. 'Ljubim Vaš narod i Vas, gospodine predsjedniče', rekao je Putin.

Ruska javnost zaključuje da u takvim izjavama i postupcima ruskog predsednika treba tražiti odgovor zašto je Putin toliko popularan među Srbima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene