Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put izvan atmosfere

Rusi šalju olimpijsku baklju u svemir!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. odlučili su po prvi puta u povijesti olimpijsku baklju poslati u svemir.

Uz već tradicionalno nošenje simbola olimpizma širom svijeta, Rusi će baklju poslati u svemir jednim od svojih raketoplana, pa će se olimpijski oganj, koji se prije svakih Igara pali u drevnoj grčkoj Olimpiji, prvi puta naći izvan Zemljine atmosfere.

Namjeru da baklju pošalju u svemir članovima MOO-a na kongresu u Durbanu iznijeli su šef organizacijskoga odbora Dimitrij Černišenko i posebni namjesnik ruske vlade za Igre Aleksander Žukov. Tradicionalna, "zemaljska ruta" baklje bit će dugačka 27.300 kilometara, a nosit će je oko 14.000 trkača. Također, Rusi namjeravaju baklju dovesti na najvišu planinu svoje države, 5642 metara visoki Elbrus, a spustit će je i u dubine Bajkalskoga jezera, 1600 metara ispod razine mora. (HINA)

 

Pročitajte i ovo Vasilij Nebenzja Stav Rusije Rus o stanju u BiH: "Upozorio sam da će to otvoriti pandorinu kutiju" Granična kontrolna postaja Storskog između Norveške i Rusije Slijede primjer Europske unije Zatvaranje granica: Ruskim turistima uskoro će biti zabranjen ulaz u susjednu zemlju

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene