Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gram zlata iz tone dima

NOVA ZLATNA GROZNICA NA POMOLU Rusi patentirali zanimljiv uređaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski stručnjaci dokučili su način kako proizvesti zlato iz ugljena.

Znanstvenici ruske pokrajine Amur napravili su eksperimentalan uređaj, koji je sposoban izvući jedan gram čistog zlata iz jedne tone izgorenog ugljena, prenosi ruska Pravda.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Napad na regiju Harkiv Na obrazovnu ustanovu Ruski napad na granici s Ukrajinom: Četiri osobe prevezene u bolnicu, ima i mrtvih

Ruski znanstvenici posljednjih 15 godina proučavaju strukturu ugljena na različitim područjima te su otkrili da se u filterima nakon izgaranja ugljena nakupljaju podjednako štetne i korisne komponente.

"U slučaju da uređaj uhvati tek i pola grama - to je otprilike pola grama po toni, vrlo lako se može izračunati ekonomski efekt. Izgorite tonu ugljena i dobijete 1500 rublji (22 eura)", kaže Oleg Ageev, direktor Kompleksa inovativnih tehnologija, Znanstvenog centra u Amuru.

Princip rada tog uređaja na sustavu stostrukog pročišćenja dima iz ugljena nakon izgaranja. Koncentrat zlata koji ostane kasnije se može iskoristiti za proizvodnju veće količine zlata.

Tu metodu ruski su znanstvenici već i patentirali, a uređaj misle staviti u široku uporabu već u 2017. godini. Isto tako namjeravaju ishodovati i 22.000 eura vrijednu dozvolu za industrijsko izvlačenje zlata u Skolkovu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene