458103
458103
458103
458103
458103

NOVA ZLATNA GROZNICA NA POMOLU Rusi patentirali zanimljiv uređaj

  • , 25.11.2016., 19:27
  • Autor:
  • komentara

Ruski stručnjaci dokučili su način kako proizvesti zlato iz ugljena.

 
 
 
 
Radnik grabi ugljen lopatom (Ilustracija: Arhiva/AFP)
Radnik grabi ugljen lopatom (Ilustracija: Arhiva/AFP)

Znanstvenici ruske pokrajine Amur napravili su eksperimentalan uređaj, koji je sposoban izvući jedan gram čistog zlata iz jedne tone izgorenog ugljena, prenosi ruska Pravda.

Ruski znanstvenici posljednjih 15 godina proučavaju strukturu ugljena na različitim područjima te su otkrili da se u filterima nakon izgaranja ugljena nakupljaju podjednako štetne i korisne komponente.

"U slučaju da uređaj uhvati tek i pola grama - to je otprilike pola grama po toni, vrlo lako se može izračunati ekonomski efekt. Izgorite tonu ugljena i dobijete 1500 rublji (22 eura)", kaže Oleg Ageev, direktor Kompleksa inovativnih tehnologija, Znanstvenog centra u Amuru.

Princip rada tog uređaja na sustavu stostrukog pročišćenja dima iz ugljena nakon izgaranja. Koncentrat zlata koji ostane kasnije se može iskoristiti za proizvodnju veće količine zlata.

Tu metodu ruski su znanstvenici već i patentirali, a uređaj misle staviti u široku uporabu već u 2017. godini. Isto tako namjeravaju ishodovati i 22.000 eura vrijednu dozvolu za industrijsko izvlačenje zlata u Skolkovu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se