Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni za donaciju

Rusi OPCW-u nude dva milijuna dolara za uništenje Asadovih kemikalija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svrhu uništenja sirijskog kemijskog oružja Rusija je Organizaciji za zabranu kemijskog oružja spremna donirati dva milijuna dolara.

Rusija je uz nuđenje stručne pomoći Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u srijedu spomenula i mogućnost doniranja dva milijuna dolara za eliminaciju sirijskog kemijskog arsenala, izjavio je visoki ruski dužnosnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Bura oko Sirije Putin: Nikakav plan neće uspjeti sve dok Amerika ne odustane od napada

>> SAD sumnja u sirijski popis kemijskog oružja

OPCW, dobitnik Nobelove nagrade za mir, prikupio je oko deset milijuna eura (13,5 milijuna američkih dolara) za inspekciju sirijskog kemijskog oružja prema odredbama američko-ruskog sporazuma, ali još uvijek nedostaje novca za uništenje više od 1.000 tona oružja, koliko je prijavila Sirija.

'Rusija je načelno spremna ponuditi tehničku pomoć, stručnjake i možda financijsku potporu. O tome se još raspravlja, ali se svota kreće oko dva milijuna dolara', rekao je zamjenik ruskog premijera Genadij Gatilov.

Sirijski je predsjednik Bašar al-Asad kazao da bi cijela operacija mogla koštati oko milijardu dolara, no stručnjaci vjeruju da će najvjerojatnije trebati manje novca, iako se još uvijek govori o desecima milijuna dolara, ovisno o tome gdje i kada će oružje biti uništeno.

Najviše je novca, šest milijuna dolara, za sirijsku misiju OPCW-a donirao SAD, a potom Velika Britanija, Kanada, Njemačka, Nizozemska i Švicarska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene