Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politika naseljavanja

Rusi odustali od razvoja malih gradova, okreću se aglomeracijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je odlučila podupirati razvoj 20 velikih aglomeracija.

Time odustaje od politike naseljavanja ruskih prostranstava i poticanja razvoja zabačenih gradića, koju je provodio bivši Sovjetski Savez, navodi se u projektu Kremlja koji objavljuje dnevnik 'Vedomosti'.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

'Razvoj malih gradova nema perspektive, treba krenuti drugim putem i omogućiti ubrzano naseljavanje stanovnika u velike gradove kako bismo osigurali novu etapu urbanizacije', piše u akcijskome planu što ga prenosi taj poslovni list.

U dokumentu se navodi da će se 'naseljavanje Rusije temeljiti na 20 velikih gradova s više od milijun stanovnika'.

S padom broja stanovnika na 142 milijuna sa 148 milijuna, koliko ih je u Rusiji bilo 1991. u trenutku raspada Sovjetskog Saveza, samo šest velikih gradova može računati na blagi porast broja stanovnika do 2025. i 2030. godine.

Urbana središta uglavnom u zapadnom dijelu zemlje

To su Moskva, Sankt Peterburg, Novosibirsk, Nižnij Novgorod, Jekaterinburg i Samara, pišu 'Vedomosti'.

Karta urbanih središta koju objavljuje list pokazuje da se tih 20 velikih gradova s više od milijun stanovnika nalazi uglavnom u zapadnom dijelu zemlje i na jugu Sibira.

Najveći grad je Moskva s više od 17 milijuna stanovnika, a zantno je manji Sankt Peterburg sa šest milijuna te Vladivostok na Dalekom istoku s 1,2 milijuna stanovnika. Projekt urbanizacije ne isključuje ipak razvoj novih gradova, njih 50, koji bi mogli niknuti u sklopu novih ulaganja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene