455342
455342
455342
455342
455342

"VELIKO OKO" Što to Rusi grade na Arktiku?

  • , 30.10.2016., 13:39
  • Autor:
  • komentara

Ruski dužnosnici potvrdili su kako na Arktiku grade dalekometni radarski sustav koji prepoznaje mete, bilo u zraku bilo u vodi, kada su udaljene stotinama kilometara, pa čak i kada koriste najmoderniju "stealth", odnosno nevidljivu tehnologiju.

 
 
 
 
Ruski plan za Arktik, arhiva (Foto: AFP)
Ruski plan za Arktik, arhiva (Foto: AFP)

Radar će biti postavljen u Novoj Zemlji, otočju u ruskom dijelu arkitičkog područja, i to već 2017. godine, izvijestio je zamjenik ministra obrane Dmitry Buklgakov navevši da će na tom području biti ukupno šest radara. Istovremeno, u blizini će biti izgrađena i pista sposobna za primanje svih vrsta borbenih letjelica.

Takozvani radarski sistem “preko horizonta” vrsta je radara koji može detektirati ciljeve udaljene stotinama pa i tisućama kilometara, daleko izvan horizonta običnih radara. Rusko "veliko oko" koristit će ogroman sustav antena dug do pet kilometara i visok pet metara, kako bi identificirao zračne ciljeve udaljene 500 kilometara i morske ciljeve udaljene do 400 kilometara.

Tijekom vojne vježbe 2014. godine ruski radar "Suncokret" je detektirao četiri bombardera Suhoj Su-24 u niskom letu i prebacio njihove koordinate raketnoj krstarici, koja je "oborila" sva četiri "uljeza". Još jedan radar, "Volna" ima domet tri tisuće kilometara, a postavljen je u u blizini grada Nakhodka na ruskom Dalekom istoku, prenosi Sputnik News.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se