Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele uzorke Marsovog mjeseca

Rusi lansirali sondu prema Fobosu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je večeras lansirala sondu prema Marsovu mjesecu Fobosu, gdje bi trebala uzeti uzorke tla i vratiti se na Zemlju za tri godine, objavila je ruska svemirska agencija Roskomos, koja je uživo prenosila lansiranje na svojoj internetskoj stranici.

Raketa nosač Zenit ponijela je sondu Fobos-Grunt s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu 16 minuta iza ponoći po moskovskom vremenu (20:16 GMT).

'640 sekundi, let je normalan', rekao je jedan od kontrolora leta, nešto više od 10 minuta nakon lansiranja. To je prvi pokušaj Rusije da izvede misiju s interplanetarnim istraživanjem nakon neuspjeha 1996., kada je nakon lansiranja sonda pala u Tihi ocean.

Fobos-Grunt, koja nosi modul za povratak na Zemlju, ima zadaću prikupiti uzorke tla. Letjelica bi trebala stići na odredište za oko jedanaest mjeseci, a godine 2014. vratiti se na Zemlju. Nakon duge pauze u interplanetarnim istraživanjima, misija Fobos-Grunt postala je važan test za rusku svemirsku industriju koja je u posljednja dva desetljeća pogođena smanjivanjima proračuna i odlascima stručnjaka. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Xi Jinping ciljaju jednu zemlju Američki obavještajci uvjereni: "Kina i Rusija planiraju novu invaziju. Ne vidimo zašto ne bi" Razoreno ukrajinsko selo Napeta situacija Rusija poslala upozorenje Europi i SAD-u: "Ako to učinite uslijedit će razarajuća osveta"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene