Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusi kontroliraju Chinvali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon gotovo četiri dana sukoba između gruzijskih i ruskih vojnika u Južnoj Osetiji, ruske snage preuzele su u nedjelju kontrolu nad Chinvalijem, prijestolnicom odmetnute gruzijske regije, a gruzijska vlada objavila je jednostrano primirje, javljaju svjetske novinske agencije.

U vrijeme dok je ruska vojska potvrdila povlačenje gruzijskih snaga iz Chinvalija i dalje su stizala izvješća o nastavku sukoba, uključujući napad ruskih zrakoplova na zračnu luku u Tbilisiju.

Pročitajte i ovo Policija provodi pojačan nadzor u prometu U Zagrebu Policija upala na car meet i podijelila kazne: Ovakve situacije mogu biti opasne Slika nije dostupna Mračno poglavlje povijesti "Ukradeno je više od 100.000 beba, to se radilo sustavno": Prodane blizanke upoznale su se preko društvenih mreža

Međutim, rusko ministarstvo obrane opovrgnulo je te navode priopćivši da su izvješća o napadu "provokacija s ciljem obmanjivanja međunarodne zajednice".

Reporter njemačke novinske agencije dpa izvijestio je da se vidi dim s piste zračne luke u Tbilisiju nakon napada koji je opisan kao jedan od najdrskijih otkad su izbili sukobi u Gruziji.

Dužnosnici su izjavili da su od petka ruski zrakoplovi izvršili zračne udare na vojnu bazu u Vazianiu, vojni aerodrom u Marneuliju, luku Poti i jedan željeznički čvor te zračnu luku u Senakiju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u nedjelju da Rusija više ne smatra partnerom gruzijskom predsjednika Mihaila Saakašvilija, ali da nije potreban njegov odlazak za rješavanje krize oko Južne Osetije.

"Rusija ne može smatrati partnerom čovjeka koji je izdao naredbe za počinjenje ratnih zločina, a koji su rezultirali tisućama mrtvih civila", rekao je Lavrov novinarima.

Prema njegovim riječima, bilo kakva sugestija američke državne tajnice Condoleezze Rice da je on pozvao na ostavku Saakašvilija kao uvjet za rješavanje krize je pogrešno shvaćanje razgovora između dvoje ministara.

"Mir će ponovno biti uspostavljen kada gruzijski vojnici napuste Južnu Osetiju i kada se potpiše sporazum o prestanku primjene sile, bez obzira na sudbinu Saakašvilija", kazao je Lavrov.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je ruska mornarica u nedjelju potopila gruzijski brod koji je nosio bacače raketa nakon sukoba na moru.

Gruzijski brodovi dva su puta pokušali napasti ruske brodove koji su "uzvratili vatru u rezultatu koje je potonuo jedan od gruzijskih brodova koji su pokrenuli napad", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane koje prenose agencije. 

Chinvali u ruševinama

Samo potmula tutnjava topničke vatre negdje u daljini razbila je tišinu koja okružuje Chinvali u nedjelju, ali se stanovnici toga glavnoga grada gruzijske pobunjene regije Južne Osetije pitaju koliko će dugo trajati relativni mir.

Žitelji Chinvalija izašli su u nedjelju iz podruma po prvi put otkad su počeli sukobi prije tri dana, a od svog grada zatekli su tek razrušene ostatke.

Mnogi su bili šokirani prizorom: ulicama punim ruševina i mrtvim tijelima koja još nisu uklonjena.

Tisuće civila pobjegle su tijekom prvih sati sukoba i mnoge stambene zgrade, zidova probušenih od metaka, izgledaju napuštene.

Veći dio lokalne infrastrukture je uništen i stanovnici su u potrazi za vodom i hranom dok topnička vatra na rubovima grada ne jenjava.

Nitko ne zna tko puca.

Liječnici u lokalnoj bolnici premjestili su pacijente u slabo osvijetljeni podrum nakon što su eksplozije napravile velike rupe na gornjim katovima. Nemaju lijekova niti vode za 200 ranjenika.

Moskva je priopćila da je 2.000 civila poginulo, te da su tisuće ostale bez svojih domova u "humanitarnoj katastrofi" u Južnoj Osetiji, ali ti podaci nemaju neovisnu potvrdu.

"Sve je uništeno, ništa ne radi, čak ni mrtvačnica", rekao je jedan liječnik u lokalnoj bolnici. "Pucnjava se nastavlja. Ništa nam nije ostalo"

Rusi bombardiraju u blizini Tbilisija 

Ruski ratni zrakolovi bombardirali su vojnu bazu i radarsko postrojenje u blizini Tbilisija u ponedjeljak rano ujutro, prenosi Reuters riječi glasnogovornika gruzijskog ministarstva vanjskih poslova.

"Bila su dva bombardiranja. Prvo na vojnu bazu Kojori i drugo na planinu Makhara. Za sada nemamo informacije o žrtvama", rekao je glasnogovornik ministra vanjskih poslova Gruzije Shota Utiašvili agenciji Reuters.

Eksplozije koje su se čule u središtu grada Tbilisija, dogodile su se samo koji sat nakon što je francuski šef diplomacije Bernard Kouchner stigao u Tbilisi na razgovore s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem kako bi se pronašlo rješenje za okončanje četverodnevnog sukoba oko odmetnute pokrajine Južne Osetije.

Kouchner je odmah nakon odlaska iz Tbilisija imao u rasporedu posjet Moskvi, ali ne zna se je li otputovao prije bombardiranja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene