Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte snimku

Rusi ih zovu "tulipani", ali njihov "buket" ne privlači izgledom već najmoćnijom minobacačkom paljbom na svijetu

Ruski samohodni minobacač 2S4 Tulipan (Screenshot: Телеканал Звезда/YouTube)
Ruski samohodni minobacač 2S4 Tulipan (Screenshot: Телеканал Звезда/YouTube)
Kad je u pitanju vojna tehnologija, Rusi se rijetko kad šale. Ruska televizija Zvezda TV u ponedjeljak je prikazala i kakvim minobacačima raspolaže njihova vojska. Zovi ih "tulipani", a to oružje ne samo da je minobacač najvećeg kalibra na svijetu, već može ispaljivati i granate s nuklearnim eksplozivnim punjenjem.

Novi video kojeg su objavili ruski mediji pokazuje još jedno moćno kopneno oružje ruske vojske, samohodni i nuklearno sposobni minobacač 2S4 "Tulipan". Kalibar granata tog ruskog oružja doista je sulud i iznosi 240 milimetara.

Za usporedbu najjači minobacač kojeg imaju Oružane snage Republike Hrvatske (i većina drugih vojski u svijetu pa tako i najmoćnija, američka vojska) jest kalibra 120 milimetara, odnosno duplo manje.

Pročitajte i ovo Testiranje projektila, ilustracija (Foto: AFP) ali ne želi sukob Zveckanje oružjem: Putin naredio vojsci da uzvrati jednakom mjerom na američko testiranje raketa

Pročitajte i ovo Ruski T-50 u letu (Foto: Arhiva/AFP) Za avione 6. generacije Rusi testiraju novo energetsko oružje i tvrde: "Vrlo je učinkovito"

Video koji je objavila ruska Zvezda TV prikazuje minobacačku vojnu vježbu ruske vojske u regiji Tambov na zapadu te zemlje. U njoj minobacačka bitnica puca iz šumarka, a što ostane od cilja kojeg pogađaju te suludo velike granate, u videu nije prikazano.

Osim visokoeksplozivnog i protuoklopnog punjenja, ruski "tulipani" mogu ispaljivati i granate punjene nuklearnim eksplozivom.

ovo oružje dizajnirano je još u Sovjetskom savezu i trenutno prolazi kroz modernizaciju. Nadajmo se da mu neće dodatno povećati kalibar, koji je ionako već zastrašujuć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene