Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusi i Francuzi raskinuli 1,2 milijarde eura težak ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruske vlasti objavile su u srijedu da je raskinut ugovor o prodaju francuskih nosača helikoptera Mistral Rusiji i da je Francuska već vratila novac koji je Moskva prema ugovoru ranije uplatila.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski Francois Hollande su donijeli zajedničku odluku o poništenju ugovora, naglasio je Kremlj u priopćenju nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika u srijedu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi"

Jedan ruski izvor je naveo u utorak da će ruski stručnjaci otići u rujnu u Francusku rastaviti i odnijeti opremu za komunikaciju s dva broda, prenosi agencija Tass.

Nakon osam mjeseci intezivnih pregovora to je završetak spora nastalog zbog neisporuke dva francuska broda Rusiji, zbog ukrajinske krize i zapadnih sankcija Moskvi.

Ruski mediji: Francuska će Rusiji platiti odštetu od 1,2 milijarde eura

Nakon telefonskog razgovora Putina i Hollandea novinska služba ruskog predsjednika je navela da Moskva drži da je pitanje Mistrala zaključeno, prenosi AFP, a Elizejska palača je dodala da će Rusiji osim novca biti vraćena i sva oprema uložena u brodove.

Prema priopćenju Elizejske palače "Francuska će imati puno vlasništvo nad brodovima i slobodno će moći njima raspolagati".

Ugovor o kupoprodaji "Mistrala" vrijedan 1,2 milijarde eura, koji je potpisala francuska kompanija DCNS/STX s ruskom vojnom izvoznom korporacijom "Rosoboroneskprt" 2011., predviđao je isporuku dva francuska nosača helikoptera Rusiji, od kojih je jedan trebalo biti isporučen 2014., a drugi 2015..

Pariz je u studenom 2014. zamrznuo ugovor kada je Zapad Moskvi uveo sankcije zbog uplitanja u sukob u istočnoj Ukrajini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene