Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem s granicama nalazišta

Rusi će 'tražiti' naftu u BiH?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavna posjeta premijera RS Milorada Dodika Rusiji aktualizirala je priču o istraživanju naftnih polja u BiH. Dodik je naime, najavio kako će ruske tvrtke u RS početi istraživati nalazišta nafte i plina.

No nije sve tako jednostavno. Iako su, kako piše bosanskohercegovački 24sata.info profesori Rudarskog fakulteta u Prijedoru i savjetnik za koncesije RS Ranko Cvijić, te dekan Rudarsko-geološkog-građevinskog fakulteta u Tuzli Abdulah Bašić, apsolutno su svijesni vrijednosti naftonosnih polja i značaja njihove eksploatacije u budućnosti. No s druge strane postoje i problemi jer je prije rata nalazišta nafte istraživala američka tvrtka 'Amco', pa sve ima i političke konotacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raskida se ugovor s MOL-om? Rusi planiraju istisnuti INU s tržišta u BiH? Slika nije dostupna 'Bosna i Hercegovina leži na zalihama nafte'

Osim toga, kako pišu srbijanski mediji, problem su i entitetske i kantonalne granice koje presjecaju neka od ispitanih nalazišta nafte. Malo kome bi se isplatilo raditi takav posao ako nema koncesiju na cjelokupnu količinu nafte.

'Bitno je da se započeta istraživanja nastave', smatra Cvijić, a prenosi 24sata.info.

Bašić međutim smatra da nema rješavanja problema ležišta nafte podjeljenih administrativnom granicom bez obostrane saglasnosti do koje će, procjenjuje, teško doći. Upozorava da 'međunarodne kompanije zahtijevaju garanciju države, a ne entiteta ili kantona'.

Osim toga bilo bi 'nezgodno' da s jedne strane granice istražuju Rusi, a s druge Amerikanci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene