Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: ZERP je pitanje za Europsku komisiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće EU-a ponovit će na sastanku u Bruxellesu svoje zaključke iz prosinca prošle godine kojima se Hrvatsku poziva da ne primjenjuje nijedan aspekt Zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa na zemlje članice dok se o tome ne postigne zajednički dogovor, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

'Što se tiče Hrvatske, ponovit ćemo to što smo već više puta rekli s malom razlikom što ćemo ovaj put poručiti da se pitanjem ZERP-a bavi Europska komisija, koja za sljedeći sastanak treba pripremiti izviješće o tome', rekao je Rupel uoči početka sastanka ministara vanjskih poslova na kojem je glavna tema Kosovo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spor oko savjetnika Pahor brani imenovanje Rupela Slika nije dostupna Rupel: 'Hrvatskoj smo nudili mnoga rješenja, ali ona nije pristajala'

Zaključci o ZERP-u bit će usvojeni bez rasprave na sastanku ministara vanjskih poslova, budući da je o tome već postignuta suglasnost na nižoj razini, na sastanku Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU-a (COREPER). Vijeće će također pozvati Europsku komisiju da 'nastavi dijalog s Hrvatskom' o tome pitanju i da o tome podnese izvješće.

Ministri vanjskih poslova EU-a usvojili su 10. prosinca 2007. zaključak u kojem pozivaju Hrvatsku da u potpunosti poštuje dogovor od 4. lipnja 2004. koji se odnosi na ZERP, a na koji se referiralo Europsko vijeće u svojim zaključcima od 4. lipnja 2004., i Pregovarački okvir te da ne primjenjuje ni jedan aspekt ZERP-a na zemlje članice dok se ne pronađe zajedničko rješenje u duhu EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene