Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel: 'Hrvatska i Slovenija tek na početku procesa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u ponedjeljak je ocijenio da su Slovenija i Hrvatska tek na početku procesa tijekom kojega bi se mogle dogovoriti o tome da rješavanje spornih graničnih pitanja povjere međunarodnom sudu.

Najprije pravni stručnjaci obiju strana moraju zajednički doći do sporazuma koji će ići u oba parlamenta, a onda će tamo o sporazumu odlučivati stranke i zastupnici, iznio je Rupel u ponedjeljak u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, komentirajući sastanak na kojemu je slovenski premijer Janez Janša izvijestio slovenske stranke o predmetu svojih razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u nedjelju na Bledu.

Pročitajte i ovo Zoran Janković Velika istraga Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub? Ljubljana, ilustracija osjetili plin Uzbuna u glavnom gradu u susjedstvu! Građane uznemirio neugodan miris

Najprije je potrebno, pojasnio je šef slovenske diplomacije,
formirati mješovitu međudržavnu skupinu pravnika koja će sastaviti okvir, odnosno pitanje za međunarodno sudište, "ma koje ono bilo", a tek u slučaju da se na toj razini postigne okvir za prepuštanje spora sudu, tražila bi se solidna politička većina u parlamentu. "Ako za taj pravni okvir ne bude neke solidne parlamentarne većine, onda s tim nećemo ići dalje", rekao je Rupel.

Prema njegovim riječima, Slovenija će u skupinu pravnih stručnjaka sa svoje strane predložiti iskusnog međunarodnog pravnika Mihu Pogačnika koji je već radio za ministarstvo vanjskih poslova, te bivšeg veleposlanika u Indiji i Austriji Ernesta Petriča.

"Pravni okvir za prepuštanje spora sudištu moraju definirati
pravnici, a ne političari. Da bi se proces onda nastavio, pravnici s
obje strane moraju doći do sporazuma, odnosno biti jednakog mišljenja, što će biti popriličan problem. Na prvom koraku može se dogoditi da uspjeha neće biti", izjavio je Rupel.

Drugi bi korak bio da se taj sporazum predstavi parlamentu, gdje bi se stranke izjasnile prihvaćaju li ga ili ne. Potpora u parlamentu mora biti izrazita, a predsjednik vlade već je rekao da neće ići ni u kakav proces s Hrvatskom ako bi imao samo malu većinu", rekao je Rupel.

Rupel je rekao da ne zna koliko bi proces do dolaska pred međunarodno sudište mogao trajati, ali je dodao da bi se mješovita komisija pravnika mogla sastati krajem godine, nakon završenih izbora u Hrvatskoj.

Prema Rupelovim riječima, međunarodno sudište bi sudilo u okviru svog mandata koji će formirati pravni stručnjaci.

"Njima treba dati priliku, a kad im tekst bude gotov, stranke će
imati mogućnost za glasovanje i vidjet ćemo kako će se onda ponašati", rekao je Rupel. "To je za mene otvoreno pitanje", dodao je Rupel, komentirajući negativno stajalište nekih slovenskih stranaka prema mogućnosti iznošenja spora pred Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu.

Dodao je da procesi povezani s mogućim prepuštanjem graničnog spora međunarodnom sudištu nikako ne bi smjeli opterećivati slovensko predsjedanje EU-om u prvoj polovici iduće godine. "U to vrijeme nećemo se moći mnogo baviti tom temom i nećemo time željeti opterećivati naše predsjedanje", rekao je Rupel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene